Film

70mm: Indiana Jones og De fordømtes tempel. Regi: Steven Spielberg, USA 1984

Indiana Jones and the Temple of Doom. Regi: Steven Spielberg, USA, 1984. Manus: Willard Huyck og Gloria Katz. Foto: Douglas Slocombe. Musikk: John Williams. Medv: Harrison Ford, Kate Capshaw, Jonathan Ke Quan, Amrish Puri, Roshan Seth m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 70mm, farger, 1 t 58 min. Indiana Jones og de fordømtes tempel Film nummer to i den enestående Indiana Jones-trilogien har siden den kom ut i 1984 blitt sett på som familiens sorte får. Den ble beskyldt for å være overdrevent voldelig, sadistisk, rasistisk og rett og slett ikke like god som Jakten på den forsvunne skatten. Alle innvendingene stemmer for så vidt, uten at det dermed gjør Indiana Jones og de fordømtes tempel til en dårlig film! Isolert sett er den et udiskutabelt vanvittig engasjerende action-eventyr som uten problemer overgår det meste av det som lages av den slags i dag. Filmens halsbrekkende åpningssekvens makter å tippe hatten til både James Bond, Humphrey Bogart og Busby Berkeley og å tangere Jakten på den forsvunne skatten i pur underholdningsverdi, komikk og tempo. Nattklubb-shoot out, villmannskjøring gjennom Shanghais gater, flykrasj og ekstremrafting - innen våre venner når India (egentlig Sri Lanka) har man sett mer action enn de fleste andre eventyrfilmer makter å pumpe ut i løpet av hele sin lengde! Historien er ukomplisert: Vår tredagers-beskjeggede helts eventyr finner denne gangen sted i 1935 - året før begivenhetene i Jakten på den forsvunne skatten. Uforutsette omstendigheter fører ham, sammen med nattklubb-sangerinnen Willie og gategutten Short Round, til en liten, avsidesliggende landsby i India. Her viser det seg at en blodtørstig, Kali-dyrkende kult har kidnappet alle barna, og ifølge legendene er det Indys jobb å redde dem. Vår helt kveiler opp den velkjente oksepisken, retter på hatten og setter av gårde. Bordet er dermed duket for et actionmåltid uten like - bokstavelig talt, som vi skal se senere. Indiana Jones og de fordømtes tempel er en 70mm-oppblåsning fra 35mm. En virkelig god sådan. Den storslagne Sri Lanka-naturen ytes her ordentlig rettferdighet av formatet. Det samme gjelder den legendariske gruvevognsekvensen, som garantert vil få en til å klamre seg ekstra godt til kinosalens armlener. Og John Williams har neppe komponert et bedre Indy-soundtrack enn det han leverer her. Musikken er simpelthen fantastisk: actionfylt, heroisk, morsom, grøssende… Williams leverer varene og 70mm-formatets overlegne magnetlyd viderefører dem på best tenkelig vis. Med andre ord: Legg alle gamle fordommer til side og kom og gjenopplev denne ufortjent nedvurderte actionperlen! Du vil neppe angre. CiO/red. -------------------------- Billetter Koster kr 40,- Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder: Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb og Cinemateket USF viser film. Faktisk rundt 200 titler i året, noe som er like mange filmer som Bergen Kino viser. Vi tilbyr våre medlemmer filmer fra hele filmhistorien. Fra 1895 til dags dato; fra 15-timers drama til ettminutts kortfilmer; film som aldri har vært vist i Norge og klassikere som kan ses om og om igjen til øyet blir stort som en vott; regissørserier og sjanger- og temapresentasjoner; kalkuner og mesterverk; avant garde, kunst og kitsch; velkjent og ukjent, små lokale og store internasjonale produksjoner; barnefilmer og splatterkomedier... Du bør kunne finne noe av interesse her. Medlemskort: gyldighet og salgsperioder På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.