Film

Vi vil leve, regi Randall/Dalgaard, Norge 1946

Vi vil leve. Regi: Rolf Randall og Olav Dalgard, Norge, 1946. Manus: Rolf Randall og Olav Dalgard. Foto: Reidar Lund. Musikk: Arne Dørumsgård. Medv: Harald Heide Steen, Oscar Egede-Nissen, Nils Hald, Ragnhild Hald, Berit Alten m.fl. Norsk tale, utekstet. 35mm, s/hv, 1 t 41 min. Da Olav Dalgard og Rolf Randall satt på Grini under krigen skrev de i dypeste hemmelighet manus til Vi vil leve. Manuset ble bygget på erfaringer samlet inn hos medfanger og formet til en dramatisk fortelling. Før de to ble sendt til konsentrasjonsleire i Tyskland fikk de gjemt det i leiren. Medfangen Anders Andreassen klarte å smugle med seg det kompromitterende manuset i lomma da han slapp ut fra Grini julen 1943. Hjemme på Rjukan gjemte han det i en sammensveiset sinkkasse, innstøpt i en kjellermur. Året etter flyktet han til Sverige. Dalgard hentet det frem i mai 1945. Ti velstående kompiser fra Grini hadde lovet å bidra med ti tusen kroner hver, og etter at Dalgard hadde pantsatt huset kunne innspillingen begynne. Filmen er en ujevn og splittet affære. På den ene siden har filmen en handlingsmettet autentisitet, men på den andre siden finnes en melodramatisering som underminerer helhetsinntrykket. Til de autentiske delene må regnes alle hverdagsscenene fra fengslet eller på Grini. Bruken av dokumenatarfilmopptak i første del forsterker også det realistiske inntrykket, og likeså flere direkte referanser til krigens hendelser. Få av publikum rett etter krigen var i tvil om at det som skjer i filmen på "Utøy" er en direkte referanse til hendelsene på Tælavåg på Sotra i 1942. Torturscenene har også en nøktern styrke og får frem brutaliteten på en realistisk måte. Her minner filmen mye om Roberto Rossellinis mesterverk Rom - åpen by (1945) - filmen som innledet den italienske neorealismen etter krigen. ............ Billetter Koster kr 40,- både på Bergen filmklubb og på Cinemateket USF. Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder: Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb og Cinemateket USF viser film. Faktisk rundt 200 titler i året, noe som er like mange filmer som Bergen Kino viser. Vi tilbyr våre medlemmer filmer fra hele filmhistorien. Fra 1895 til dags dato; fra 15-timers drama til ettminutts kortfilmer; film som aldri har vært vist i Norge og klassikere som kan ses om og om igjen til øyet blir stort som en vott; regissørserier og sjanger- og temapresentasjoner; kalkuner og mesterverk; avant garde, kunst og kitsch; velkjent og ukjent, små lokale og store internasjonale produksjoner; barnefilmer og splatterkomedier... Du bør kunne finne noe av interesse her. Medlemskort: gyldighet og salgsperioder På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-, og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.