Film

To liv, regi Vibe-Müller, Norge 1946

To liv. Regi: Titus Vibe-Müller, Norge, 1946. Manus: Finn Bø, etter hans eget skuespill. Foto: Kåre Bergstrøm. Musikk: Christian Hartmann. Medv: Erling Drangsholt, Sigrun Otto, Wenche Klouman, Frank Robert, Jon Lennart Mjøen m.fl. Norsk tale, utekstet. 35mm, s/hv, 1 t 20 min. To liv skildrer familien Nordgaards skjebne under krigen. Faren Ivar er høyesterettsadvokat, men har blitt fratatt muligheten til å virke. Hustruen Else er husmor, mens sønnen Lars er involvert i distribusjonen av den illegale avisen "Jøssingposten". Han blir arrestert og henrettet for å ha forsøkt å ta seg til Sverige. Datteren Wenche er fjollete og ubetenksom. Hun innleder et forhold til familiens leieboer Klaus, som hun også blir gravid med. Klaus viser seg imidlertid å være en angiver for okkupasjonsmakten. Som film er To liv mer avfilmet teater enn selvstendig filmverk. Kamerastilen er rått tilhogget og funksjonell, og filmen åpner og avslutter med en sceneteppe-effekt. Den har en innelukket, teatralsk stemning og består så og si utelukkende av interiørscener. Men selv om To liv kan synes mager som film betraktet, er den som idédrama meget interessant. Filmen skildrer dobbeltkampen mellom en ytre og en indre fiende, men fokuserer på hverdagssiden og diskuterer personlig mot, følelsen av hjelpesløshet og vold som middel i motstandskampen. Det er en følelse av skjebnesvanger innelukkethet over karakterene, og det blir noe ibsensk over diskusjonene knyttet til skyld og svik. Avslutningsvis legges noe av forklaringen på Klaus' svik til fortiden, i en ibsensk "opprulling". Den dramatiske fortetningen fungerer godt, og filmen er modig i sin tematikk. ............ Billetter Koster kr 40,- både på Bergen filmklubb og på Cinemateket USF. Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder: Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb og Cinemateket USF viser film. Faktisk rundt 200 titler i året, noe som er like mange filmer som Bergen Kino viser. Vi tilbyr våre medlemmer filmer fra hele filmhistorien. Fra 1895 til dags dato; fra 15-timers drama til ettminutts kortfilmer; film som aldri har vært vist i Norge og klassikere som kan ses om og om igjen til øyet blir stort som en vott; regissørserier og sjanger- og temapresentasjoner; kalkuner og mesterverk; avant garde, kunst og kitsch; velkjent og ukjent, små lokale og store internasjonale produksjoner; barnefilmer og splatterkomedier... Du bør kunne finne noe av interesse her. Medlemskort: gyldighet og salgsperioder På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.