Film

Sorte Øyne, regi: Nikita Mikhalkov, Italia/Sovjet 1987

Oci Ciornie. Regi: Nikita Mikhalkov, Italia/Sovjetunionen, 1987. Manus: Nikita Mikhalkov, Aleksandr Adabachian og Suso Cecchi D'Amico, etter noveller av Anton Tsjekhov. Foto: Franco di Giacomo og Roberto Brega. Musikk: Francis Lai. Medv: Marcello Mastroianni, Marthe Keller, Silvana Mangano, Elena Sofonova m.fl. Russisk, italiensk og fransk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 57 min. Sorte øyne Det er like etter århundreskiftet. Italieneren Romano, opprinnelig fra enkle kår, har vært gift i 25 år med den vakre, dominerende og ikke minst velstående Elisa. I alle disse årene har arkitektutdannede Romano gjort lite annet enn å bedrive dank og et og annet utenomekteskapelig krumspring. Fruen i huset har tatt seg av forretningene, som nå er i en sørgelig forfatning. Under et opphold på en badeanstalt treffer Romano den vakre og sky Anna. Romano er en trist mann, men han er selv skyld i sin egen elendighet. Sorte øyne er først og fremst en film om troløshet og om hvordan mangel på lojalitet og troskap kan ødelegge et menneske. Marcello Mastroianni briljerer i rollen som klovn og bajas – en mann som går smilende gjennom alle livets forhold uten å se hvor mye ulykke han avstedkommer. Nikita Mikhalkov (bror av den ikke ukjente Andrej Kontsjalovskij, se omtale av Onkel Vanja) sin filmatisering av det tsjekhovske univers er en fruktbar syntese av italiensk livsglede og dyp russisk melankoli: dyder og dårskap skildres både varmt, muntert og en smule trist. Sorte øyne betoner livsgleden og følelsenes makt på bekostning av høyborgerlig overfladiskhet og tristesse. Enkelte sekvenser bobler over av filmatisk overskudd og fantasi, der filmen inneholder skjeiv italiensk humor og artig harselas med det russiske byråkratiet, like aktuelt i våre dager som i tsarens Russland -------------------------- Billetter Koster kr 40,- Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder: Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb og Cinemateket USF viser film. Faktisk rundt 200 titler i året, noe som er like mange filmer som Bergen Kino viser. Vi tilbyr våre medlemmer filmer fra hele filmhistorien. Fra 1895 til dags dato; fra 15-timers drama til ettminutts kortfilmer; film som aldri har vært vist i Norge og klassikere som kan ses om og om igjen til øyet blir stort som en vott; regissørserier og sjanger- og temapresentasjoner; kalkuner og mesterverk; avant garde, kunst og kitsch; velkjent og ukjent, små lokale og store internasjonale produksjoner; barnefilmer og splatterkomedier... Du bør kunne finne noe av interesse her. Medlemskort: gyldighet og salgsperioder På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.