Film

Over grensen, regi: Bente Erichsen, Norge 1097

Over grensen. Regi: Bente Erichsen, Norge, 1987. Manus: Bente Erichsen. Foto: Rolv Håan. Musikk: Nissa Nyberget. Medv: Bjørn Sundquist, Sverre Anker Ousdal, Ingerid Vardund, Finn Kvalem, Øyvin Bang Berven, Trond Brænne m.fl. Norsk tale, utekstet. 35mm, farger, 1 t 28 min. Over grensen Bente Erichsens Over grensen er bygget på en faktisk hendelse under krigen, og er høydepunktet innen norsk okkupasjonsdrama når det kommer til et oppgjør med de grumsete sidene ved motstandsbevegelsen. I 1943 fløt likene av det velstående jødiske ekteparet Feldman opp i et tjern utenfor Trøgstad. Siden de døde var jøder henla nazi-politiet saken raskt. Filmens handling er lagt til 1946. Politietterforsker Årnes og den pådrivende journalisten Madsen har fattet interesse for saken og starter en ny etterforskning. De to driver parallelle og kryssende undersøkelser, og fortidens hendelser nøstes sakte opp. Raskt blir det klart at Feldmans ble drept av de to grenselosene som skulle lede dem i sikkerhet til Sverige. De hevder at drapet skjedde i nødverge, da ekteparet ble hysterisk da en tysk patrulje var i nærheten. Før likene ble senket i tjernet fjernet imidlertid grenselosene alle verdisakene ekteparet hadde med seg. Spørsmålet er derfor om de virkelig handlet i nødverge eller om det hele var et rovmord. Madsen er overbevist om det siste, og vi som publikum ser hendelsene fra hans synsvinkel og deler hans vurdering. Rettsvesenet derimot, frikjenner de to. Filmen er en oppgjørsfilm som trekker frem en skitten og lite heroisk sak fra krigens tid for å nyansere bildet av motstandsarbeidet. Siden filmens nåtid er 1946, skildrer den også den første etterkrigstidens bilde av krigen og hvordan mytologiseringen av motstandsarbeidet begynte. Den umulige jakten på sannheten, og en situasjon der skyldige går fri fordi det pågår et nasjonalt ideologisk identitetsarbeide som ikke tåler gråtoner, har satt sin preg på filmens stil og tone. Over grensen er en mørk og nedtonet film, et mollstemt drama som mest av alt ligner en filmnoir. Den retrospektive fortellerteknikken, den uavklarte skyldssituasjonen der de skyldige har beskyttere i samfunnets toppsjikt og den melankolske jazzmusikken på lydsporet skaper dette noir-preget. Samtidig er Over grensen en film om et "evig tema". Selv om den skildrer en konkret krigshendelse, blir filmen også en film om jakten på den umulige sannhet. For bare de to drapsmennene vet hva som egentlig skjedde i skogene rundt Trøgstad i novemberdagene 1942. ............ Billetter Koster kr 40,- Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder: Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb og Cinemateket USF viser film. Faktisk rundt 200 titler i året, noe som er like mange filmer som Bergen Kino viser. Vi tilbyr våre medlemmer filmer fra hele filmhistorien. Fra 1895 til dags dato; fra 15-timers drama til ettminutts kortfilmer; film som aldri har vært vist i Norge og klassikere som kan ses om og om igjen til øyet blir stort som en vott; regissørserier og sjanger- og temapresentasjoner; kalkuner og mesterverk; avant garde, kunst og kitsch; velkjent og ukjent, små lokale og store internasjonale produksjoner; barnefilmer og splatterkomedier... Du bør kunne finne noe av interesse her. Medlemskort: gyldighet og salgsperioder På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.