Film

Liten Ida, regi: Laila Mikkelsen, Norge 1981

Liten Ida. Regi: Laila Mikkelsen, Norge, 1981. Manus: Laila Mikkelsen og Marit Paulsen, etter en roman av sistnevnte. Foto: Hans Welin. Musikk: Eivind Solås. Medv: Sunniva Lindekleiv, Lise Fjeldstad, Arne Lindtner Næss, Howard Halvorsen, Minken Fossheim m.fl. Norsk tale, utekstet. 35mm, farger, 1 t 18 min. Liten Ida Liten Ida var den første filmen regissert av en kvinne der handlingen var lagt til krigen i Norge. Laila Mikkelsens filmatisering av Marit Paulsens roman er en nøktern og sosialrealistisk skildring av et barns skjebne under krigens siste år. Hovedpersonen Ida får lide for foreldrenes gjerninger, og blir mobbet og plaget. Året er 1944, og krigen går inn i sin sluttfase. Ida flytter sammen med moren og broren til en liten kystby i Nord-Norge. Moren jobber i en tysk fangeleir og har et forhold til en tysk offiser. Samfunnet er lite, og tyskertøsene blir ikke tatt på med silkehansker. De voksne og barnas harme går ut over lille Ida. Hun går optimistisk inn i møter med andre barn og voksne, men blir brutalt avvist hver gang. Barneblikket - redd, lidende, anklagende - er et ledemotiv i filmen, og gjør Liten Ida naken og sår. Filmen er forsiktig, enkel og saklig, men gjennom scenene der de små handlingenes grusomhet nøkternt avdekkes, skapes en effektiv og gripende fortelling om en barndom i krigens skygge. Med sin tematisering av tyskertøsene og deres barns skjebner, gir Liten Ida et perspektiv på krigen som motsier all enkel heroisme, og reviderer bildet av krigen. ............ Billetter Koster kr 40,- både på Bergen filmklubb og på Cinemateket USF. Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder: Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb og Cinemateket USF viser film. Faktisk rundt 200 titler i året, noe som er like mange filmer som Bergen Kino viser. Vi tilbyr våre medlemmer filmer fra hele filmhistorien. Fra 1895 til dags dato; fra 15-timers drama til ettminutts kortfilmer; film som aldri har vært vist i Norge og klassikere som kan ses om og om igjen til øyet blir stort som en vott; regissørserier og sjanger- og temapresentasjoner; kalkuner og mesterverk; avant garde, kunst og kitsch; velkjent og ukjent, små lokale og store internasjonale produksjoner; barnefilmer og splatterkomedier... Du bør kunne finne noe av interesse her. Medlemskort: gyldighet og salgsperioder På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-, og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.