Film

Gul jord, regi: Kaige Chen, Kina 1984

Huang tu di. Regi: Kaige Chen, Kina, 1984. Manus: Kaige Chen, Lan Ke og Ziliang Zhang. Foto: Yimou Zhang. Musikk: Jiping Zhao. Medv: Quiang Lui, Tou Tan, Xueyin Wang, Bai Xue m.fl. Mandarin tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 31 min. Gul jord Gul jord overveldet publikum på filmfestivalen i Hong Kong i 1984. Det radikalt nyskapende uttrykket til debutregissør Kaige Chen veltet om på kinesisk film for alltid. Sammen med kollega og kameramann Yimou Zhang, som nå er en like stor regissør som Kaige, hadde han nylig gjort seg ferdig med studiene på den tungt prestisjefylte filmskolen i Beijing, som lenge hadde spydd ut solide filmskapere. Kinesiske regissører hadde holdt seg innenfor den sosialistiske realismens trygge rammer. Disse filmene var ytterst konvensjonelle og fulgte mange av de samme spillereglene som Hollywood, selv om de brukte klassekamp og gode kommunistiske idealer som motiv og motivasjon. 1960-tallets kulturrevolusjon ga trange rammer for eksperimentering innen film, men tidlig på 80-tallet kom en reformperiode. Kaige og Yimou brøt med de velsmurte bildene som tidligere hadde rent ut fra de statlige studioene. De serverte minst like vakre, men langt mer grovkornete og utfordrende scener. Gul jord er filmet på landsbygden. Bildene er originalt og vakkert komponert, og nyter uhyre godt av det store lerret. Horisonten deler gjerne bildet nærmest helt øverst i rammer fylt av tørr, gul jord, som kontrasteres med en liten jente i røde klær. Den samme jenten synger tradisjonelle sanger om at livet er knallhardt for en bondejente og at hun kommer til å giftes bort til en gammel mann før hun blir tenåring. Stemmen hennes kan knuse glass, og er vidunderlig vakker i all sin såre skeivhet. Filmen handler om den lille jentens familie, og en kommunistsoldat som har reist til et fattig strøk nord i Kina for å samle folkesanger som kan brukes til å støtte oppunder kampen for et kommunistisk Kina. Både jenten, hennes lillebror og alenefaren bidrar friskt med vakre, vemodige og morsomme sanger. Lillebroren har blant annet en rasende festlig sang som involverer tiss, bæsj og jorbruk. Den smått intellektuelle kommunisten prøver å belære de enkle bøndene i moderne verdier. Ideene appellerer til den unge jenten, som drømmer om å verve seg til den kommunistiske hæren, og således legge bak seg det harde tradisjonelle livet og unngå giftermål med en gammel knark. Sensurorganene i Kina var skeptiske til filmen fordi de ikke forsto det nye uttrykket og det tvetydige budskapet. De stoppet den likevel ikke, og filmen markerte starten på Beijing-skolens femtegenerasjons langvarige suksess i Europa. Dette er den beste filmen til regissøren av Farvel min konkubine (1993). ............ Billetter Koster kr 40,- både på Bergen filmklubb og på Cinemateket USF. Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder: Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb og Cinemateket USF viser film. Faktisk rundt 200 titler i året, noe som er like mange filmer som Bergen Kino viser. Vi tilbyr våre medlemmer filmer fra hele filmhistorien. Fra 1895 til dags dato; fra 15-timers drama til ettminutts kortfilmer; film som aldri har vært vist i Norge og klassikere som kan ses om og om igjen til øyet blir stort som en vott; regissørserier og sjanger- og temapresentasjoner; kalkuner og mesterverk; avant garde, kunst og kitsch; velkjent og ukjent, små lokale og store internasjonale produksjoner; barnefilmer og splatterkomedier... Du bør kunne finne noe av interesse her. Medlemskort: gyldighet og salgsperioder På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-, og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.