Film

Fem år som vi så dem, regi Jonson/Lind, Norge 1947

Fem år som vi så dem. Regi: Per G. Jonson og Bredo Lind, Norge, 1947. Manus: Per G. Jonson og Bredo Lind. Foto: Per G. Jonson, Bredo Lind, Finn Bergan, Ivar Berger, Mattis Mathiesen. Norsk tale, utekstet. 35mm, s/hv, 1 t 22 min. Fem år som vi så dem Det tok ikke lang tid etter frigjøringen før en rekke norske dokumentarfilmer som hadde krigstiden som motiv ble lansert. Disse filmene kunne by på unike filmbilder fra mange norske fotografer som var i aktivitet under krigen, med reportasjer fra Storbritannia, USA, hjemlandet eller fra handelsflåtens innsats. Allerede julen 1945 hadde den første filmen premiere, og i årene som fulgte ble det laget mange lengre dokumentarfilmer. Fem år som vi så dem er en dokumentarfilm om Norges og nordmenns innsats utenfor Norge i 1940-1945. Etter en introduksjon av daværende Kronprins Olav begynner filmen med bilder fra tyskernes invasjon i Norge, før den grundig presenterer hvordan arbeidet med å befri landet ble drevet i utlendighet. Filmen har en kronologisk oppbygging, der den følger krigens hendelser rimelig slavisk. Den begynner med bilder fra Skottland, der den norske brigaden settes opp. Deretter presenterer den tidlig norsk tilstedeværelse med skitropper på Island og meteorologer og soldater plassert på Jan Mayen. Så reiser man over dammen og til flyvåpenet i Little Norway i USA. Siste del av filmen viser blant annet bilder fra den store norske invasjonsmanøveren i Skottland, før vi ser norske commandos i trening og faktiske aksjoner. Det hele avsluttes med frigjøringen og kongens hjemkomst. ............ Billetter Koster kr 40,- både på Bergen filmklubb og på Cinemateket USF. Billettsalget starter 20 minutter før forestilling. Visningssteder: Cinemateket USF har filmvisninger i Cinematek-salen på USF Verftet, Georgernes verft 12 på Nordnes, normalt tirsdager, onsdager, fredager og søndager kl. 19.00 og 21.00. Bergen filmklubb og Cinemateket USF viser film. Faktisk rundt 200 titler i året, noe som er like mange filmer som Bergen Kino viser. Vi tilbyr våre medlemmer filmer fra hele filmhistorien. Fra 1895 til dags dato; fra 15-timers drama til ettminutts kortfilmer; film som aldri har vært vist i Norge og klassikere som kan ses om og om igjen til øyet blir stort som en vott; regissørserier og sjanger- og temapresentasjoner; kalkuner og mesterverk; avant garde, kunst og kitsch; velkjent og ukjent, små lokale og store internasjonale produksjoner; barnefilmer og splatterkomedier... Du bør kunne finne noe av interesse her. Medlemskort: gyldighet og salgsperioder På grunn av kinoloven må man være medlem av Bergen filmklubb og Cinemateket USF for å se filmene som vises. Medlemsskap koster kroner 90,-, og er å få kjøpt i billettsalget før alle visningene. Merk at medlemskortet gjelder for både Bergen filmklubb og Cinemateket USF, samt at det normalt også gjelder for de fleste andre filmklubber i Norge. Medlemskort selges og er gyldig halvårsvis; vår og høst. VÅR: i salg i perioden 1/11 - 30/4, gyldig i perioden 1/11 - 30/6. HØST: i salg i perioden 1/5 - 31/10, gyldig i perioden 1/5 - 31/12.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.