Film

"Toni" Regi: Jean Renoir, Frankrike, 1935

Jean Renoirs veier var uransakelige. Hans film Madame Bovary var laget i studio, av en mengde profesjonelle filmarbidere, og med profesjonelle skuespillere som resiterte høflige linjer av Frankrikes store forfatter Flaubert. Hans neste film, Toni, synes å være alt det Madame Bovary ikke er: Skutt utelukkende på location, med få medarbeidere og ukjente skuespillere og amatører i rollene. I en tid da de aller fleste filmer var studioproduksjoner, var disse ideene til en film ganske radikale. Et tiår før italienerne brøt ny mark med sin filmrealisme satte Renoir de samme ideene ut i livet med Toni. I dag nevnes filmen oftest som en forløper til den italienske neorealismen. Den burde like gjerne bli trukket frem som eksempel på Renoirs eksperimentvilje, med dypfokusfotografering, bevegelig kamera og eksteriørfilming. Historien utspiller seg i Martigues, en liten fransk havneby i Marseilles. Franske, italienske og spanske arbeidere slår seg ned her for å jobbe i gruvene. En av disse er italieneren Toni Canova. Han er en reservert og vennlig mann, og bor hos elskerinnen Maria. Etter hvert forelsker han seg i spanske Josepha, en særdeles livsglad og flørtende pike. I forelskelsens rus kontakter han Josephas onkel, og i god gammeldags ånd spør han om lov til å gifte seg med henne. Josepha begynner derimot å flørte med Albert, som er formann for gruvedriften på stedet. Hun ender opp med å gifte seg med ham, og i sin fortvilelse over å ha mistet henne gifter Toni seg med Maria. Tonis ekteskap er ikke av den lystigste sorten, og Josepha blir på sin side behandlet dårlig av sin husbond. Toni manner seg opp og foreslår for sin elskede Josepha at de skal stikke av fra hele elendigheten og leve lykkelige sammen. Piken er villig, men vil ikke dra avgårde med Toni før hun får slått kloa i noen av ektemannens surt ervervede kroner. Herfra går tingene galt: Albert tar Josepha på fersken i forsøket på å stjele pengene hans, og i ren desperasjon ender hun opp med å skyte sin ektemann. Stakkars Toni blir nå nødt til å rydde opp, og få Alberts kropp til å forsvinne.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.