Film

"It's a Wonderful Life" Regi: Frank Capra, USA, 1946

Julen er her igjen. Tiden da vi vil at alt skal være slik det har vært før, bare med snø. For å hjelpe til, viser vi It's a Wonderful life for tiende år på rad (!). Finn frem marsipanen, mandarinene og gløggen og kom ned på Verftet; det blir ikke skikkelig jul uten hjelp av Frank Capra. I den idylliske småbyen Bedford Falls er George Baily den mest populære borgeren og enhver svigermors drøm. Hele sitt liv har han jobbet og slitt for at venner og familie skal få mulighet til å virkeliggjøre sine drømmer. George er den typiske Capra-figur: Han er real og prinsippfast, en hverdagshelt bosatt i en liten harmonisk amerikansk småby. Men når firmaet han jobber i er på randen av konkurs, synes han ikke at livet er verdt å leve lenger. Clarence, en engel ute på prøve for å gjøre seg fortjent til å få vinger, blir sendt ned til jorden for å hjelpe ham. George får en sjanse til å se hvordan byen hans ville vært om han ikke hadde eksistert. Det er ikke et vakkert syn. Den slemme forretningsmannen Potter har tatt over styringen, og har døpt byen om til Pottersville, som nå er blitt et sted hvor fordervelsen råder. Dette var Capras første film etter andre verdenskrig, og fremhever verdier som medmenneskelighet og nestekjærlighet fremfor storsamfunnets kapitalisme, umoral og grådighet. Capras filmer er ofte blitt kritisert for manglende nyanse i konfliktene og altfor stereotype karakterer. Filmene blir ofte stemplet som sentimentale, populistiske og politisk naive. Kritikken er ikke helt uberettiget, men hans dyktighet som regissør kan ikke betviles. Capra hadde stor forståelse for dialogens betydning og regnes for å være mannen som "brakte den amerikanske stemmen til filmen". Han var også en dyktig skuespillerinstruktør, og var kjent for sin komplekse scenografi og sin fortellemessige økonomi og energi. It's a Wonderful Life ble ikke noen suksess da den først kom. Den ble ikke en juleklassiker før på 1960-tallet, da etter å ha blitt vist utallige ganger på tv ved juletider. Filmen, som i dag har en spesiell plass i alle våre cinematekshjerter er overraskende usentimental, klok og universell. Det er et herlig lite eventyr som vil få deg til å forlate kinosalen med et smil om munnen, en klump i halsen og et ønske om å være god mot andre mennesker. God jul!
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.