Film

"Superman: The Movie" Regi: Richard Donner, Storbritannia, 1978

Filmatiseringer av superhelt-tegneserier er i tiden som aldri før. Markedet oversvømmes av mer eller mindre vellykkede filmer med menn i tights; fra den middelmådige Fantomet - ånden som går (1996) til den fornøyelige Spiderman (2002). Da Supermann ble lansert i 1978, hadde tegneserien om den godmodige muskelbunten fra Krypton eksistert i førti år, og resultert i flere TV-serier. Karakteren Supermann er på mange måter blitt stående som selve arketypen som de fleste senere maskerte superhelter er basert på. I åpningsscenen tar den aldrende Jor-El et høystemt farvel med sin sønn Kal-El, i den dødsdømte planeten Kryptons siste time. Kal-El skytes ut i en romkapsel, og lander smått om senn på den idylliske planeten Jorden, på gården til det barnfrie ekteparet Kent. Vi følger den litt klossete Clarks barndom, hvor han etter en rekke snodige hendelser i gymtimene forstår at han ikke er helt som andre barn. Når ekteparet Kent forteller ham hvor han stammer fra, overtaler de ham samtidig til å holde sin sanne identitet skjult. For å gjøre maskepien komplett, syr Ma Kent en tettsittende blå drakt til poden, med en "S" på brystet, og en matchende rød kappe. Clark flytter etter hvert til Metropolis, hvor han blir satt til å jobbe sammen med stjernereporteren Lois Lane, og blir umiddelbart forelsket. Lois viser seg imidlertid å ha høyere tanker om en ny karakter som nettopp har dukket opp på Metropolis' horisont: den mystiske og fenomenale helten Supermann, som gang på gang redder mennesker under de mest katastrofale omstendigheter. Clark får snart problemer på andre fronter enn den romantiske, når den usedvanlig onde skurken Lex Luthor forsøker å ta over verden. Til tross for at Supermann er en science fiction-film spilt inn i 1978, skjemmes den ikke betydelig av de primitive spesialeffektene som ble tatt i bruk. Problemet med å filme en flyvende Supermann gikk gjennom noen faser med forsøk. En katapult som slengte dukker gjennom luften ble forkastet - det ble heldigvis også et forsøk på å filme et fly malt i samme farger som Supermanns habitt. Løsningen ble å projisere bildet av Christopher Reeve på en bakgrunn som ved hjelp av en spesiell kameralinse så ut til å forsvinne bakover. Gene Hackman fungerer ypperlig i rollen som den pur onde Lex Luthor, og Christopher Reeve har blitt stående som den ultimate fortolkeren av Supermann-karakteren.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.