Film

"Flesh and the Devil" Regi: Clarence Brown, USA, 1927

Flesh and the Devil ble Greta Garbos store internasjonale gjennombrudd. Filmen ble hausset opp på forhånd grunnet rykter om at filmens to hovedrolleinnehavere, John Gilbert og Garbo, hadde et brennhett kjærlighetforhold også privat. Ved premieren ble man ikke skuffet. De heftige og elektriske kjærlighetsscenene mellom de to slo gnister, og aldri før hadde man sett slik dampende erotikk på lerretet. Så fikk da også filmen navn deretter. I Sverige ble den lansert under tittelen Erotikk, mens den norske tittelen var Eros. Handlingen er lagt til et overklassemiljø. Den unge Leo von Harden – i Gilberts skikkelse – kommer hjem fra militæret. Han treffer den uutgrunnelig vakre Felicitas, og blir hodestups forelsket. Hun gjengjelder med glede hans følelser, til tross for at hun er gift med den rike og aktete greve von Rhaden. Hennes ektemann tar dem på fersken i en avslørende situasjon, og utfordrer Leo til en duell. Leo dreper greven, og overtales av pastor Voss til å ta en lengre reise til ting roer seg. Før Leo reiser, ber han sin barndomsvenn og blodsbror Ulrich von Eltz om å ta seg av Felicitas. Han forteller imidlertid ikke Ulrich sannheten om hva som utløste duellen, og lyver om at krangelen skyldes kortspill. Fem år senere kommer Leo hjem, uten annet i tankene enn å gifte seg med Felicitas. Sjokket blir selvfølgelig enormt når han oppdager at hun allerede er gift på nytt, og hennes nye ektemann er ingen andre enn Ulrich. Men ring på fingeren ser fortsatt ikke ut til å hindre Felicitas i å leve ut sine lyster. Flesh and the Devil er blant stumfilmens mest vovede og umoralske filmer, og er også den første Hollywood-filmen som viser et par kysse i horisontal stilling. Den er bygget opp som et arketypisk melodrama, men den kroniske umoralen og åpenbare kåtskapen som her ble lagt for dagen var drøy kost for mange. Sensurmyndigheter verden over likte dårlig det de så. Filmen var blant de beste eksemplene til William Hayes når han få år senere fikk gjennomslag for den berømte "koden" i senatet – et sett strenge moralregler som Hollywood forpliktet seg til å følge i alle sine filmer.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.