Film

"Rotløs ungdom", regi Nicholas Ray, USA 1955

Rotløs ungdom er i dag mest kjent som filmen som ga James Dean sitt gjennombrudd. Det var også en av de første Hollywood-filmene som viste at ikke alt var i orden i den amerikanske kjernefamilien – filmens moralske pekefinger ble ikke rettet mot rebellene, men mot samfunnet som hadde fostret de retningsløst søkende ungdommene. Framstilling av ungdomskriminalitet på film var ikke noe nytt i 1955, men i de fleste av datidens filmer ble kriminalitet framstilt som et problem for fattige. I Rotløs ungdom får man se tenåringer fra rike familier gjøre opprør mot den konforme middelklassetilværelsen. James Dean spiller tenåringen Jim Stark, som har problemer med å finne seg til rette på sitt nye hjemsted. Hormonelle svingninger regjerer, og vi møter ham idet han blir brakt inn i fyllearresten. Resten av handlingen finner sted det påfølgende døgnet. Jim kommer ikke overens med foreldrene, blir mobbet av en ungdomsgjeng og havner i klammeri med politiet. Filmen er full av ikoniske scener som bilkappløpet og knivkampen mellom James Dean og Dennis Hopper. Det er også en fantastisk kjemi mellom James og hans kvinnelige motspiller Natalie Wood. Rotløs ungdom ble planlagt skutt i svart/hvitt, men ble siden overført til det nye formatet CinemaScope, og studioet ville at alle scope-filmer skulle skytes i farger. Dermed kom Deans røde jakke virkelig til sin rett, og den skulle på femtitallet bli et symbol på bra stil og gjøre Dean til en pinup for beatnik-bølgen. Rotløs ungdom har de senere årene blitt trukket fram som en skeiv klassiker, da den antyder en seksuell spenning mellom Jim Stark og tenåringsgutten Plato (dette var for øvrig fire år før Suddenly, Last Summer skulle bli den første amerikanske filmen med en uttalt homofil karakter). Manusforfatter Stewart Stern uttalte i The Celluloid Closet (1995), en dokumentar om Hollywoods framstiling av homofile, at han bevisst skrev karakteren Plato slik at han kunne forstås som homofil. Det spekuleres i om Mineo og Dean var kjærester i det virkelige liv - de kom i alle fall så godt overens at Dean skaffet Mineo en rolle i sin neste film Giganten. Alle de tre hovedrolleinnehaverne i Rotløs ungdom skulle få tragiske endelikt. James Dean døde i en bilulykke som 24-åring; Natalie Wood druknet 43 år gammel under en seiltur, og Sal Mineo ble drept med kniv på gata, 37 år gammel. Rotløs ungdom er blitt stående igjen som det høyeste vannmerket i alles karrierer.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.