Film

"Tilværelsens uutholdelige letthet", Philip Kaufmann USA 1988

The Unbearable Lightness of Being. Regi: Philip Kaufman, USA|, 1988. Manus: Jean-Claude Carrière og Philip Kaufman, etter en roman av Milan Kundera. Foto: Sven Nykvist. Musikk: Mark Adler og Ernie Fosselius. Medv: Daniel Day-Lewis, Juliette Binoche, Lena Olin m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35 mm, farger, 2 t 51 min. Tilværelsens uutholdelige letthet Året er 1968, og den unge hjernekirurgen Tomas lever herrens glade dager i Praha. Han fråtser i kvinner, og har en fast elskerinne i kunstneren Sabina, som også ønsker å unngå følelsesmessige forpliktelser for enhver pris. Men Tomas er uvitende om to ting som snart skal endre livet hans for alltid: Den nært forestående russiske invasjonen, og møtet med sitt livs store kjærlighet. Da han tilkalles for å operere i en liten ferieby, møter han den lokale skjønnheten Tereza. Kort tid etter gifter de seg, og dermed er Tomas for alltid trukket mellom den tyngende kjærligheten og den florlette friheten, slik han etter hvert også trekkes mellom Øst- og Vest-Europa. Historien om Tereza, Tomas og Sabina er fortalt med den russiske invasjonen som bakteppe. Tereza blir fotograf, og forsøker å smugle bilder av politiske hendelser ut av landet. Snart reiser ekteparet til Geneve, der Sabina har slått seg ned. Tomas gjenopptar den seksuelle forbindelsen med henne, ettersom han bestemt mener at sex ikke har noe å gjøre med kjærlighet. Det eksplisitte seksuelle innholdet gjør det naturlig å trekke linjer til for eksempel Bernardo Bertoluccis Siste tango i Paris. I Tilværelsens uutholdelige letthet er det ikke nødvendigvis seksualiteten i seg selv som er interessant, men hvordan den brukes som arena for en kompleks historie om nostalgi, tap, idealisme, eksistensialisme og kjærlighet. Milan Kunderas "Tilværelsens uutholdelige letthet" regnes av mange blant mesterverkene i verdens litteraturhistorie. Det var naturlig nok knyttet store forventninger til en filmatisering av Kunderas filosofiske roman, som mange mente var en umulighet. Philip Kaufman skuffet ikke. Med seg på laget tok han blant annet filmfotograf Sven Nykvist, som er kjent for sitt langvarige samarbeid med Ingmar Bergman. Resultatet er en film som plasserer seg et sted mellom Hollywood og europeisk kunstfilm-tradisjon. Juliette Binoche er filmens hjerte i rollen som Tereza, som forsøker å finne en måte å leve med mannens følelsesmessige fraværenhet. Daniel Day-Lewis, som spiller Tomas, har sagt at han prøvde å forstå rollefiguren sin ved å betrakte ham "som en vitenskapsmann som frykter ting som ikke kan rasjonaliseres gjennom vitenskap. Å forelske seg er, for folk som ham, som å falle ned fra en 15 etasjer høy bygning."
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.