Film

"Hiroshima min elskede", Alain Resnais Fr./Jp. 1959

Hiroshima, mon amour. Regi: Alain Resnais, Frankrike/Japan, 1959. Manus: Marguerite Duras. Foto: Sacha Vierny og Takahashi Michio. Musikk: Giovanni Fusco og Georges Delerue. Medv: Emmanuelle Riva, Eiji Okada, Bernard Fresson, Stella Dassas og Pierre Barbaud m.fl. Fransk tale, norske undertekster. 35 mm, s/hv, 1 t 31 min. Hiroshima, min elskede Hiroshima 1950. En fransk skuespillerinne kommer til Japan for å spille inn en film om fred, for, som hun sier, ”hva annet kan man lage i Hiroshima enn en film om fred?” Hun har truffet en japansk arkitekt, og de to innleder et kort kjærlighetsforhold før hun reiser tilbake til Paris. I Hiroshima, min elskede skildrer Alain Resnais møtet mellom Han og Henne, og tiden de tilbringer sammen. Filmen åpner med bildene av en omfavnelse, to kropper dekket av dugg eller aske. Plutselig klippes det til en dokumentarsekvens som viser Hiroshima etter at bomben har falt. I løpet av filmen dukker det også opp scener som viser Hennes fortid i byen Nevers. Under Den annen verdenskrig hadde Hun et forhold til en tysk soldat der, og minnet om ham projiseres inn i den situasjonen Hun nå befinner seg i. Denne vekslingen i tid er en teknikk man kan observere i flere av Resnais' filmer. Han er av den oppfatning at virkeligheten er noe et individ former i seg selv, ut fra sine opplevelser. Bevisstheten er en kombinasjon av fortid, nåtid og fremtid. Det som sanses og oppfattes blir arrangert og ordnet i mønstre, forvrengt eller glemt. Det originale inntrykket vil aldri kunne gjenskapes, kun rekonstrueres. Hiroshima, min elskede er en film om det å minnes, å glemme, eller kanskje frykten for å glemme. Selv døden og kjærligheten vil til slutt bli visket ut av hukommelsen. Han har forsøkt å ikke glemme bombens redsler, symbolisert ved navnet Hiroshima. Hun har forsøkt å ikke glemme en mann Hun en gang elsket, symbolisert med navnet Nevers. Til tross for at begge gjentar disse ordene, om og om igjen, mister de uunngåelig sin kraft. Byen Hiroshima og byen Nevers kontrasterer dessuten hverandre. Det som skjedde i Hiroshima angår hele menneskeheten. Det Hun opplevde i Nevers, å elske en av fiendens menn, hans død, skammen og straffen etter at krigen var slutt, er Hennes personlige tragedie. Manuskriptet til Hiroshima, min elskede er skrevet av Marguerite Duras, noe filmen bærer sterkt preg av. Knappe, men utrykksfulle setninger, ord som artikuleres langsomt og tydelig, gjør at dialogen både er en kontrast og en kommentar til bildene. Alain Resnais regnes som en sentral skikkelse innen fransk film. Spillefilmdebuten Hiroshima, min elskede falt sammen med den nye franske bølgen, og markerte seg med sine "variasjoner over et tema" og den polymorfe formen. Den 6. august var det seksti år siden atombomben med navn "Little Boy" ble sluppet på Hiroshima. 60 000 mennesker ble drept momentant, 70 000 ble skadet og mange flere døde av ettervirkningene.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.