Film

En Samling Norges-Filmer

En samling Norges-filmer På 1920-tallet begynte man å produsere lengre dokumentarfilmer i Norge som ikke bare skulle fungere som forfilm på kino, men faktisk være selve hovedfilmen. Filmene ble veldig populære, og produksjonen var stor mellom 1920-1932, med en kvantitav topp midt i decenniet. Den dominerende genren i denne tiden var reiseskildringen. Brorparten av de tidlige filmene skildret reiser til steder langt vekk, som Sør-Amerika eller de arktiske strøk. I 1923 lanserte imidlertid Kommunenes Filmcentral dokumentaren Norge – en skildring i 6 akter. Den innledet en mindre eksotisk reisefilmgenre i norsk dokumentarfilm: den såkalte "Norges-filmen". Norges-filmene var like populære som de mer eksotiske reiseskildringene fra polare eller tropiske strøk. De var filmiske rapporter fra vårt eget land, impresjonistiske reiseskildringer som presenterte natur og landskap, mennesker og levevilkår gjennom en serie spredte reiseinntrykk. Norges-filmen hadde vokst ut av aktualitetsfilmen og av kortfilmer og ukerevyer som viste fram glimt fra vårt land. En serie filmer kalt ”Rundt land og strand” var en forløper, men disse filmene var sjelden lengre enn 10 minutter. Alle de helaftens Norges-filmene som ble laget i mellomkrigstiden, viste fram en rekke ulike trekk ved norske landskap og presenterte landet både for utenlandske seere og for de mange nordmenn som selv ikke kunne reise rundt i landet. KFs film ble en suksess, og andre selskaper fulgte snart opp. Se Norge kom i 1924, og var primært beregnet på det amerikanske markedet. Filmen ga en allsidig presentasjon av Norge, og så vel industri og næringsliv som vintersport ble trukket frem. I 1927 lanserte Tancred Ibsen selv sin film Norges-film som "en propagandafilm om Norge". Dette er en passende karakteristikk på hele denne dokumentargenren. Det er idyllen og selvskrytets genre, beregnet både på utlandet og et hjemlig publikum. I sine nasjonalromantiske landskapsvyer av ville fjorder og store fossefall, fjellheim og midnattsol, stavkirker og naturidyller, bidro disse Norges-filmene til å vekke nasjonalpatriotiske følelser både ute og hjemme. Kveldens program består av to akter fra Selvigs Norgesfilm samt en rekke fragmenter fra andre Norges-filmer som fortsatt ikke er identifiserte eller registrerte. Med andre ord en aften i god, gammel nasjonalromantisk ånd!
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.