Film

Arizona Jr. Joel Coen, USA 1987

Arizona Jr. Antihelten H.I. McDonnough, kalt Hi, er en notorisk mislykket ransmann. Alle hans ransforsøk ender som regel i arresten. Under sine opphold i fengselet møter han jevnlig politikonstabel Edwina, kalt Ed. De forelsker seg og livet hans får en ny vending. De to vandrer lykkelige hånd i hånd henimot den perfekte borgerlige lykke i glansen av en vakker, amerikansk solnedgang. Det er ekte kjærlighet, og Hi bestemmer seg for å bli en skikkelig familiemann med ni-til-fire-jobb på en fabrikk. Det oppstår imidlertid et problem som hindrer dem i å gjøre det hele fullkomment. Ed er ikke i stand til å få barn. Deres lykkelige dager synes å være over. Ed går inn i en dyp depresjon, slutter å bry seg og sier opp jobben. En kveld snur dette seg. Når de får høre på TV at konen til den styrtrike møbelkjedemagnaten Nathan Arizona har nedkommet med femlinger, beslutter Hi og Ed seg for å kidnappe den ene av dem. Duoen blir endelig den trioen de drømte om. Det viser seg imidlertidig raskt at det ikke er så lett å bli en anstendig, normal familie som gjør anstendige, normale ting. Arizona Jr. var Coen-brødrenes andre film etter den vellykkede debuten med Blood Simple (se egen omtale). De har selv beskrevet filmen som "totally the opposite of Blood Simple which was slow and deliberate. We wanted to try something with a faster pace and a lighter tone". Filmen er preget av et oppfinnsomt manus, en kullsort humor og Coen-brødrenes karakteristiske bruk av filmklisjeer. Det meste i filmen er grelt: farger, klær, papiljotter i kvinnehår, Hi og Eds glorete dekorasjoner for å nevne noe. Dette er gjort uten forakt, snarere er det en egen form for estetikk som males ut med ganske bred pensel. Arizona Jr. ligner ikke på noe. Den er et fyrverkeri av sinnsvake innfall; en berg-og-dalbane gjennom de fleste filmgenre, og da spesielt screwball-komedien, thrilleren og tegnefilmen. Den er en underholdende satire over barnet som eiendel og et tegn på materialistisk vellykkethet. Uten barn forfaller Hi og Eds småborgerlige lykke til misère, mens millionæren Nathan Arizona selvsagt får femlinger. Kulissen for satiren er en smakløs presentasjon av supermarkedenes, bensinstasjonenes og varehusenes Arizona.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.