Takk og lov for unionsoppløsningen
I etterkrigstiden ble det fokusert kraftig på husmorens yrke og kjøkkenet som arbeidsplass. Husmorarbeidet ble løftet opp på samme nivå som annet fagarbeid, og utviklingen av tekniske nyvinninger for det moderne kjøkkenet ble ansett som samfunnstjenelig. Man kan lett mistenke regissør Bent Hamer for å ha noe uoppgjort med svenskene. Det var en svenske som invaderte den norske landsbygdidyllen med eggsamlingen sin i hans debutfilm Eggs (1995). I Salmer fra kjøkkenet kommer det en hel liten armada av Volvo PV’er over grensen.
Etter en grundig kartlegging av den svenske husmorens adferd på kjøkkenet, er forskerne på Hemmens Forskningsinstitut (HFI) i Stockholm modne for å vende blikket utover sine egne geografiske og kjønnsrollebestemte grenser. De har derfor sendt et titalls av sine beste feltobservatører over kjølen til den vesle bygda Landstad i Norge, med sitt overskudd av ugifte menn, der de skal studere enslige menns kjøkkenrutiner. Den byråkratiske Folke er en av forskerne. Han finner sin plass i den høye observatørstolen på kjøkkenet til den eldre ungkaren Isak, men hans rolle som observatør blir snart utfordret.
Pressen var positiv til filmen: Eirik W. Alver i Dagbladet skrev at «I tillegg til en stram regi og et manus fritt for overflødig dialog, ligger nok mye av hemmeligheten i Hamers instruksjon og et skuespillerensemble som mestrer sitt fag til minste detalj. Det er en film helt fri for spesialeffekter, fiffige klipp og imponerende kamerabevegelser – heldigvis.»
Salmer fra kjøkkenet. Regi: Bent Hammer. Norge 2003. Utleie: Nasjonalbiblioteket. Norsk tale, utekstet. 35mm, 1 t 32 min.