Film

FILM: The Beatles - A hard day's night

Det er ikke bare gøy å være populær. Filmens upretensiøse og selvironiske tone gjør den til en svært annerledes og interessant musikkfilm.

Cinemateket USF
Torsdag 4. desember kl. 19.00
Søndag 7. desember kl. 13.00
Søndag 7. desember kl. 21.00
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100

A Hard Day’s Night
er lagt opp som et innblikk i superstjernene i The Beatles harde hverdag. Det er nemlig ikke bare gøy å være populær. Hele tiden på flukt fra overivrige beundrere, stressede managere og TV-produsenter. Idiotiske pressekonferanser. Svare på all fanposten. Beatles-gutta er på vei inn til London for å opptre på et TV-show, men de benytter den minste anledning til å stikke av fra alt maset og finne på sprell på egen hånd.

A Hard Day’s Night upretensiøse og selvironiske innstilling gjør den til en svært annerledes og interessant musikkfilm. Utstyrt med et (for den tiden) unormalt lett kamerateam, har regissør Richard Lester gjort sitt beste for å fange The Beatles’ lekende, spøkefulle og ironiske personlighet. De fire Liverpool-guttene er seg selv, der de flørter med autoritetene, gjør narr av besteborgeligheten, og benytter enhver anledning til å lire av seg en vittig kommentar. Lester gjør sitt for å følge opp, med håndholdt kamera, uvanlig musikkbruk og kvasidokumentariske innslag. A Hard Day’s Night kan virke konvensjonell i våre dager, men det er i så fall fordi den har blitt en såpass viktig trendsetter for dagens musikkvideoer så vel som andre blandinger av film og musikk.

Kledd i dress og slips, med en bestefar på slep og med, tross alt, ganske kort hår, virker John, Paul, George og Ringo helt ufarlige i sin opptreden. Det er pussig å tenke på at den ukorrekte og fritenkende holdningen man i A Hard Day’s Night bare aner tendensen til, få år senere skulle utløse gigantiske ungdomsopprør og lede til en ny musikalsk og kulturell era, både for Beatles selv, og resten av verden.

CiO/red.

--------------------------------------

A Hard Day’s Night. Regi: Richard Lester. Storbritannia 1964. Manus: Alun Owen. Foto: Gilbert Taylor. Musikk: Beatles. Klipp: John Jympson. Medv.: Paul McCartney, John Lennon, George Harrison, Ringo Starr, Anna Qyale, Wilfred Brambell m.fl. Utleie: Cinematekene i Norge. Engelsk tale, utekstet. DCP, s/hv, 1 t 27 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.