Scenekunst

Oktoberdans: EVERY ORDER EVENTUALLY LOSES ITS TERROR - Hooman Sharifi

Hooman Shrifi og Impure Companys nye forestilling handler om å ofre seg. En bør ikke ofre seg selv for alle, men alle bør ofre seg.

Røkeriet USF
Fredag 17. oktober kl. 21.00
kr 220 / 110
Forsalg Billettservice.no
Ledsager får fribillett ved fremvisning av gyldig ledsagerbevis.
Varighet: 75 minutter

En bør ikke ofre seg selv for alle, men alle bør ofre seg. Denne forestillingen handler om selvoppofrelse og om å være tilknyttet hverandre som et kollektiv, i konstant samspill og individuell bevegelse, et kollektiv som oppstår mennesker imellom og som trekker hverandre i alle retninger.

Den første performance Hooman Sharifi var vitne til var massiv – sorgritualet Ashura, hvor sjiamuslimene sørger over Iman Husseins død ved Karbala. Ritualet er overveldende. Alle er kledd i svart. Bevegelsene, musikken, sangen og de sterke rytmene skapes av utallige mennesker. Folk slår seg selv til blods med kjettinger og egne hender. De synger, skriker og gråter, for til slutt å dele et måltid i moskeen. Mange små grupper sitter sammen rundt store metallfat. Alle spiser med hendene. Hvis vi kunne trekke religionen ut av dette ville det vært en fantastisk oppbyggende samfunnsaktivitet; offentlig, sosial sorg, uten annen grunn enn å sørge sammen.

Om menneskene sies det hos filosofen Platon: “Grusom var deres styrke, og tanken i deres hjerte var enorm. De gjorde forsøk på å angripe gudene, tre inn i himmelen...” Om vi fant tilbake til vår andre halvdel i kjærligheten, sier den gamle historien, ville vi blitt så sterke at vi kunne nedkjempet gudene. Gudene forvirret oss nettopp for å forhindre dette. Det er en vakker, oppbyggelig historie, full av vidunderlige bilder, fortalt til musikk.

Choreography and light: Hooman Sharifi

By And With: Rikke Baewert, Matthew William Smith, Hooman Sharifi, Ida Gudbrandsen, Ali Moini

Music: Habib Meftah Boushehri (Drums), Arash Moradi (Iranian Tanbûr)

Sound technician: Terje Wessel Overland

Production: Impure Company

Coproduction: Festival Montpellier Danse 2014, Dansens Hus Oslo, BIT Teatergarasjen

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.