Film

FILM: FANT, regi Tancred Ibsen 1937

Spenning, humør og friske replikker på den sjøsalte Sørlandskysten - og Alfred Maurstads første filmrolle

Cinemateket USF
Onsdag 8. oktober kl. 19.00
Torsdag 9. oktober kl. 21.00
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 40 for medlemmer
Medlemsskap kr 100

Valget av Alfred Maurstad i hovedrollen som den farende fanten Fændrik, var intet mindre enn et lykketreff. Maurstads Peer Gynt-tolkning på Nationaltheatret i 1936 hadde hensatt hovedstaden i en Maurstad-feber. Rollen i Fant ble hans gjennombrudd som filmskuespiller, og i tillegg kan lille Toralv Maurstad sees i sin aller første rolle, og med sin aller første replikk: ”Å, du din lus!”

Fant ble samtidig den store gjennombruddsfilmen for Tancred Ibsen og Norsk Film A/S. Tancred Ibsen så filmatiske muligheter i Gabriel Scotts folkelivsskildring «Fant», en roman om båtfantenes liv. Her var spenning, humør og en frisk replikk, med Sørlandets sommerlige skjærgård som malerisk ramme rundt fantelivets sjøsalte seilfart. Ibsens iscenesetter-talent kommer til syne gjennom den enkle friskheten i regien, og Alfred Maurstads Fændrik gestaltes som en i beste fall ambivalent hovedperson.

Ibsens bruk av sørlandskysten som innspillingssted var svært vellykket, og viser for første gang regissørens særegne talent for å integrere den norske naturen i det dramatiske handlingsforløpet. Fant og Tancred Ibsens neste produksjon, Gjest Baardsen, markerte kulminasjonen innen filmatiske folkelivsskildringer. Disse to filmene skilte seg ut og markerte en bedre kvalitet, særlig på grunn av den friske utformingen fra regissørens side, og naturligvis ved Alfred Maurstads utstråling og spill i hovedrollene.

olep/red.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.