Film

FILM: DANCE OF REALITY - NY FILM FRA JODOROWSKY!

23 år siden forrige film kommer gale og geniale Alejandro Jodorowsky med en surrealistisk tsunami av absurditet og teatralske glorete scener, hunder, haltepinker, prester, en wagnersk mor og en Stalinelskende far

Cinemateket USF
Tirsdag 16. oktober kl. 18.30
Søndag 19. oktober kl. 13.00
Søndag 19. oktober kl. 21.00
Onsdag 22. oktober kl. 21.00
Søndag 26. oktober kl. 18.30
Onsdag 29. oktober kl. 21.00
Søndag 2. november kl. 18.30
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100

En ny film av Alejandro Jodorowsky! Det høres nesten feil ut, noe stemmer ikke. For følgere av denne underlige mannen med de spektakulære filmene er det som julekvelden og nyttårsaften på én og samme dag. Eller egentlig ikke, disse høytidene kommer jo hvert år. En Jodorowsky-film hender ikke en gang hvert tiår. Det er 23 år siden han laget sin forrige film, og det som er sikkert er at vi i den tiden har gått glipp av en hel del merkelige saker som man ikke ser ofte på film.

Jodorowsky er i dag kanskje bedre kjent for sine tegneserier og tarot enn som filmregissør, men på 1970-tallet var han den psykospirituelle filmens mester. John Lennon var overbegeistret etter å ha sett El Topo og overtalte manageren sin til å delfinansiere oppfølgeren The Holy Mountain. Etter 23 år gjør nå den gale, men geniale Jodorowsky endelig comeback med denne allegorien over sine egne formative år som jødisk flyktning i en lutfattig chilensk gruveby. Dance of Reality er hans barndoms minner, slik Amarcord var Fellinis og Speil (se egen omtale) var Tarkovskijs, men Jodorowskys versjon tar oss til noen mildt sagt bisarre steder. ”My father was a monster. A monster!” En vond og fremmedgjort barndom kan avføde mangt, og akkurat hvor mye er denne filmen et talende eksempel på. Som før kan du forvente det uforventede sett gjennom surrealistiske briller. Livet sett som i en drøm, eller i et mareritt.

Filmen åpner i sirkusomgivelser. Ikke bli overrasket når du her får servert mennesker med fysiske skavanker, buddhistmunker, kommunister, anarkister, en far som elsker Stalin og en mor som tatt ut av en Wagner-opera. Filmen er et overflødighetshorn av det absurde, det teatralske, det karnevalske og det glorete fargesprakende. Likevel klarer den mesterstykket å samtidig være en meditasjon over religion, politikk, identitet og livet. Selv om det kan virke som den spriker i alle retninger, fletter Jodorowsky dette sammen til en meningsfull helhet. Jodorowsky oppsummer selv filmen slik: «Folk sier jeg er gal. Jeg er ikke gal, jeg forsøker å hele min sjel.»

sw/Cinematekene i Norge

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.