Film

FILM: BARRY LYNDON, regi Stanley Kubrick 1975

En visuell nytelse med klar inspirasjon fra John Constable, Thomas Gainsborough og William Hogarth

Cinemateket USF
Søndag 5. oktober kl. 20.00
Tirsdag 7. oktober kl. 18.00
Søndag 12. oktober kl. 13.00
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100

England på slutten av det 18. århundre. Vi følger gentlemanns-kjeltringen Barry Lyndon, som snart etter oppbruddet fra barndomshjemmet i Irland oppdager at skal man komme noen vei her i verden, nytter det ikke å basere sitt liv på riddertidens idealer om sannhet, mot og ærlighet. Når vi møter ham tjue år senere har han funnet ut at det er atskillig mer å oppnå ved drap, svindel og lureri.

Kubrick la stor vekt på rekonstruksjon av interiør og kostymer under innspillingen av filmen, og valg av locations er foretatt med omhu. Det engelske og irske landskapets former, farger og lys spiller med, og Kubrick kunne ofte vente i ukesvis for å få akkurat de lysforholdene han ønsket. Alle innendørsopptak er utelukkende med naturlig lys, og ofte var talglys eneste lyskilde. Dette var mulig med et nyutviklet, spesialkonstruert objektiv som her ble tatt i bruk for første gang.

Barry Lyndon er en visuell nytelse. Kubrick brukte landskapsmaleri fra romantikken, og spesielt John Constable, som modell for billedutsnitt. Når Kubrick beveger seg tettere inn på menneskene med kameraet, ligner bildene ofte på Thomas Gainsboroughs portretter, mens interiørene er tydelig inspirert av William Hogarth. Hvert billedutsnitt er komponert med et utsøkt blikk for detaljer og krever tilskuerens hele og fulle oppmerksomhet.

olep/red.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.