Film

FILM: ANDREJ RUBLJOV, regi Andrej Tarkovskij 1966

Middelaldermunken og freskomaleren Andrej Rubljovs liv - i Tarkovskijs tre timer lange filmatiske epos

Cinemateket USF
Tirsdag 14. oktober kl. 20.00
Onsdag 15. oktober kl. 18.00
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 40 for medlemmer
Medlemsskap kr 100

Etter å ha trygget seg et navn som filmskaper i Sovjetunionen med Ivans barndom, ville Andrej Tarkovskij filmatisere middelaldermunken og freskomaleren Andrej Rubljovs liv. Resultatet ble et stort epos som spenner over tidsperioden 1400-1423, hvor tilskueren gjennom Rubljovs iakttakelser lærer et voldelig middelaldersamfunn å kjenne.

Andrej Rubljov forlater klosteret og går ut i verden. Tidligere har Andrejs fromhet og tro på det russiske folk vært beskyttet av klostervegger – nå blir han på nært hold vitne til det rå og brutale maktmisbruk som det russiske folket er offer for. Sjokkert over å oppdage sin egen passivitet går Andrej inn i en krise. Jo mer han ser av grusomheter, jo større blir hans tvil på sitt kall som kunstner. I møtet med all volden svarer Andrej med å forsøke å avlive kunstneren i seg: Han skal slutte å male, han vil ikke engang tale mer.

De biografiske opplysninger om den virkelige Andrej Rubljov er meget sparsomme, hvilket bidro til å gjøre Tarkovskijs film til en meget personlig fortolkning av ikon-malerens liv. I løpet av filmen gjennomgår Andrej en utvikling som tilsvarer den en finner hos flere hovedpersoner i Tarkovskijs filmer: tro – krise – kontemplerende taushet – forsterkning av troen.

red./olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.