Film

FILM: STORBYHAVN - MARLON BRANDO 1954

Ekia Kazans Storbyhavn (On the Waterfront) står i dag som en av de ikoniske filmene fra Hollywoods 1950-tall, og rankes ofte blant tidenes beste amerikanske filmer.

Cinemateket USF
Torsdag 11. september kl. 19.00
Søndag 14. eptember kl. 21.00
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Filmen skrapte med seg hele åtte Oscar-statuetter, deriblant beste film, beste manus og beste regi. Og ikke minst vant Marlon Brando for beste mannlige hovedrolle.

Storbyhavn er også en av Hollywood-filmene fra begynnelsen av 1950-tallet som med stort hell tok handlingen ut av filmstudioet og inn i den virkelige verden. Fra første bilde føles Storbyhavn ekte og sann – fra Brandos virtuose skuespill og helt ned til den minst synlige statist.

Manuset til Storbyhavn er basert på en serie Pulitzer-belønnede avisartikler hvor det ble avdekket hvordan fagforeningene på New Yorks havner var gjennomkorrumperte. Brandos karakter Terry Malloy er imidlertid mer oppfunnet enn reell. I filmen er han en eksbokser som gjør den korrupte fagforeningslederen Johnny Friendly en tjeneste i ny og ne. Selv om det tydelig er misnøye og dårlig stemning blant havnearbeiderne, truer foreningen dem til taushet. En ung arbeider har åpent begynt å kritisere Friendlys makt og stilling på havna, og Terry blir innkalt for å lokke opprøreren i en felle. Da Terry forelsker seg i Edie, søsteren til opprøreren, gripes han av lengsel etter å tilstå sin ulovlige medvirkning. Han må velge mellom pikens kjærlighet på den ene siden, og lojalitet til fagforeningen og broren på den andre.

sw/red.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.