Film

FILM: ASHIK-KERIB, PARADJANOV 1988

Et oppgjør med et lidefullt kunstnerliv - Paradjanov setter poesien fremfor prosahistorien, bilder fremfor dramaturgi og farger fremfor dialog

Cinemateke USF
Søndag 21. september kl. 19.00
Tirsdag 23. september kl. 21.00
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Fordi han ikke får en rik handelsmanns datter, drar den unge trubaduren Ashik Kerib ut på en reise etter lykken, og et håp om å skaffe seg penger. På veien spiller han i bryllup for blinde og døvstumme, blir fengslet av en ond sultan og rir en flyvende hest tilbake tidsnok til å få sin elskedes hånd.

Mer enn i sine tidligere filmer er hovedpersonen et gjennomsiktig surrogat for filmskaperen. Den pittoreske 1001-natt lignende historien er et uttrykk for de triumfer, det slit og den tvil som kunstneren – aka Paradjanov – er besatt av. I den forstand at den handler om en kunstnerkarriere skadet av et uforstående publikum og nådeløse myndigheter – og for ikke å snakke om alle slags fysiske fristelser og sjelelig angst, slekter filmen på Federico Fellinis 8 1/2 (1963) og Woody Allens nevrotiske variant Stardust Memories (1980). Men Paradjanov, som har lidd virkelige tilbakeslag hardere enn Fellini og Allen kunne drømme om, har kvittet seg med alle former for selvmedlidenhet. Karakteristisk nok avviser Paradjanov å ta inn problemene, for slik å produsere et smertelig sjeledrama, men eksternaliserer dem lystig i dans, pantomime og mysteriespill. Han setter tydelig poesien fremfor prosahistorien, bilder fremfor dramaturgi og farger fremfor dialog.

CiO/red.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.