Film

BIFF: JAG STANNAR TIDEN

Krigsfotografen Vladislav Mikosha - fra helvete til Hollywood og tilbake

Cinemateket USF
Billetter - torsdag 25. september kl. 15.30

Se billettinformasjon på BIFF sine nettsider her

Filmens magi tok Vladislav Mikosha (1909-2004) i ung alder, da han som kinomaskinist fikk se filmen om eskimoen Nanook på det store lerretet. Det var filmfotograf han måtte bli. Livet forandret seg dog brått sommernatten da den tyske hæren invaderte Sovjetunionen. Han meldte seg til tjeneste som fotograf, og ble sendt til fronten hvor han ved hjelp av sitt kamera dokumenterte grusomhetene som fant sted i blant annet Sevastopol og Krim.

I 1943 fører et krigsskip ham til Los Angeles, hvor han i Hollywood plutselig omgis av stjerner som Ingrid Bergman og Charlie Chaplin. Særlig sistnevnte lot seg berøre av filmfotografens bilder og opptak, som ga både tyske og sovjetiske krigsofre et ansikt. I Hollywood blir krigsfotografen behandlet som en helt, men han ønsker seg hjem igjen for å kjempe. Historien vil ha det til at Chaplin sendte brev til Mikosha etter krigen for å forsikre seg om at han fortsatt var i live. Mikoshas poetiske fotografier og dagboksnotater danner et rørende bakteppe for en unik fortelling om andre verdenskrig, fra et sovjetisk perspektiv.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.