Kunst

UTSTILLINGSÅPNING: EVEN BIE-LARSEN "GETTING EVEN"

Mei Szetu har kuratert denne utstillingen med Even Bie-Larsens arbeider

Visningsrommet USF
Utstillingsåpning tirsdag 16. september kl. 18.00.
Samtale med kunstneren og Tommy Olsson lørdag 20. september kl. 15.00
Utstillingen står t.o.m. tirsdag 23. september.
Åpent alle dager kl. 12. 00 - 18.00
Fri adgang

"GETTING EVEN" Utvalgte arbeider av Even Bie-Larsen
 
I sine notater skriver Even (bl.a): “ Min tendens som menneske har som regel vært å rømme til skogs eller opp mot fjellene. Til steder hvor sneen demper alle lyder vinterstid, hvor barkebiller, mygg, ørret og fotosyntese regjerer sommerstid. Hvor vannets syklus i hele sitt omfang styrer alt. Mens verden synes besatt av å bore seg ned i jorda i frenetisk jakt på råstoff til rikdom og teknologiske fremskritt i tidsnød, har jeg blitt sittende der borte i skogkanten med en kniv i hånda mens jeg venter på at trevirket i disse merkelige utskuddene jeg finner på mine vandringer skal tørke, før jeg kan skjære bort det ytre og det indre, stoppe forråtnelsesprosessen og dyrke overflaten”.

Even Bie-Larsen forsvant ut av kunstmiljøet på 1990-tallet og tok et bevisst valg om å være kompromissløs i sitt kunstneriske virke. Det blir hans praksis. Han sier om sitt eget arbeid: "Det er bare mitt liv som på sett og vis blir materialisert i forskjellige gjenstander".

Sist gang han viste sin kunst deltok han på en gruppeutstilling ved PS1 i New York i 1992. GETTING EVEN er hans første soloutstilling siden 1990. Han presenterer abstrakte organiske ojekter og sin nyeste kartserie.

OBJEKTER I TRE
Treobjektenes polerte overflater skaper undring over detaljrikdommen i materialet og verkenes taktile kvaliteter. Samtidig som at overflatene er sanselig fremdyrket til biomorfiske former, klarer han å slippe til naturens særegne identitet i hvert enkelt verk. Å stirre inn i kjernen til de skulpturelle hulrommene kan gi både en meditativ og forstyrrende opplevelse.

Treobjektene til Even er preget av en tiltalende enkelhet - en enkelhet som faller sammen med en filosofisk tenkning rundt det hverdagslige, det enkle og vanepregete. Mange av oss lever livene våre i hurtigtogsfart og etterhvert kan det oppstå en naturlig dragning mot spørsmål knyttet til evigheten, tid og rom. Å være alene kan virke forlokkende ettersom det oppleves så sjelden. I treflatenes mønster og spor avdekkes tiden som fanget, men likevel tilstede som et helt liv.

KART
Denne serien startet som "den glimrende,- men akk så banale ide; The World Championship in Mountain Tops a seen from the kitchen bench of Mr. Larsen in Kabelvåg, Norway" som underveis i tilblivelsesprosessen er redusert til MAP TOP 108.

Fjell utgjør midtpunktet i hvert av de 108 kartene. Sammen med beskrivende tekster med historiske og geografiske narrativ lånt fra reisedagbøker, fagbøker og skjønnlitterære tekster, fremstiller dette en todelt tolkning av verden. Gjennom å fokusere på stedsnavn og områder, datoer og fortellinger skaper Even en bevissthet om vår samtid og samtidens historier, skildringer om gamle og nye grenseopptegninger og om kompleksiteten i vårt moderne samfunn. Even tegner bilder av tid.

"Noen av mine klareste barndomsminner er forbundet med det å skue ut over en horisont av skog, fjell eller hav som møter himmelen langt der borte. Denne merkelige fornemmelsen om hva som befinner seg bak den streken. Kanskje det var her min interesse for kart og geografi startet".


———————————

Time and timelessness are connected
This instant and eternity are struggling within us
And this is the cause of all our contradictions…

Arvo Pärt

———————————

Even Bie-Larsen (f. 1955) bor og jobber i Kabelvåg, Lofoten.
Utstillingen er kuratert av Mei Szetu.

Foto: Kjell Ove Storvik

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.