Film

FILM: FORTIDENS SKYGGER - SOVJETUNIONEN 1964

Denne filmen ble vist på vestlige filmfestivaler i 1965, og man så øyeblikkelig at sovjetisk film hadde fått et nytt geni på linje med Sergei Eisenstein og Aleksandr Dovsjenko

Cinemateket USF
Søndag 31. august kl. 19.00
Tirsdag 2. september kl. 21.00
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Fortidens skygger
bryter med alle filmens tradisjonelle narrative koder og representasjonssystemer. De fleste kritikerne hadde problemer med å beskrive det de hadde sett. Adjektiver som hyppig ble brukt om filmen var «hallusinatorisk», «berusende» og «delirisk». Filmen vant 16 internasjonale priser og ble sluppet på kino i USA og Europa til kritikernes jubel.

Fortidens skygger er basert på et forelegg av den fremstående ukrainske forfatteren Kotsiubinskij, men hadde også røtter i en gammel karpatisk legende som finnes i forskjellige varianter i kulturer verden over. Som historiene om Tristan og Isolde eller Romeo og Julie, er dette en fortelling om kjærligheten som overvinner døden.

Langt inne i de karpatiske fjellene lengst vest i Ukraina, avskåret fra resten av verden, lever gutsulene, et stolt, vilt bondefolk. Historien tar til i Ivan og Marisjkas barndom. Faren hans blir drept av faren hennes i et raseriutbrudd, noe som starter en blodfeide mellom de to familiene. Allerede som barn blir Ivan og Marisjka trukket mot hverandre av sterke åndelige krefter. I puberteten blir tiltrekningen også fysisk. De blir imidlertid adskilt, og da Marisjka tragisk drukner kort tid etter, går Ivan inn i en dyp sorg. Etter en tid vender han tilbake til de levende, og forsøker å oppleve kjærligheten hos en annen kvinne, Palagna. Ivans ekteskap med henne overskygges imidlertid av hans tanker om sin avdøde elskede.

olep/red.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.