Film

FILM: KALDE SPOR - ARNE SKOUEN 1962

Skouens siste okkupasjonsfilm og ett av hans mørke, ekspresjonistiske drama

Cinemateket USF
Torsdag 7. august kl. 19.00
Søndag 10. august kl. 21.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning

Året er 1944. Oddmund befinner seg på en hytte på vidden sammen med tolv krigsflyktninger som han skal lose ut til kysten, der en båt venter. Til tross for tidsnød og gode værforhold bestemmer Oddmund seg for å bli noen dager i hytten for å vente på at kjæresten Ragnhild skal komme opp fra bygda og slå følge med dem. Når hun dukker opp et par dager senere har det blåst opp til storm, men de er nå tvunget til å fortsette ferden umiddelbart for å rekke båten. Ragnhild får problemer i uværet, og Oddmund velger å sende flyktningene alene i forveien for å hjelpe henne tilbake. Etter at hun er i sikkerhet setter han etter flyktningene, men finner dem ikke igjen. Først om våren når snøen smelter dukker tolv lik opp under et stup. Femten år etter denne dramatiske hendelsen driver samvittigheten Oddmund til et oppgjør med fortiden.

Kalde spor er Arne Skouens siste okkupasjonsfilm og et av hans mørke, ekspresjonistiske drama. I denne filmen eksperimenterer han for første gang med filmens form, og gjør formen like viktig som historien. Den direkte inspirasjonen til filmen fikk Skouen fra Michelangelo Antonionis verker. Skouen ble imponert av den italienske filmskaperens suverene formfølelse og langsomme rytme, og mente dette ville passe til en norsk fortelling om fjell og ski, krig og oppgjør. Med det mektige fjellandskapet som kulisse lar Skouen en indre kamp om fortiden utspille seg på en truende og skjebnesvanger måte.

olep/red.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.