Film

FILM: DE ANDRES SMAK - AGNES JAOUI 2000

Fordommer du ikke visste du hadde. Filmen er en slags romantisk komedie, men samtidig en intellektuell tungvekter.

Cinemateket USF
Tirsdag 12. august kl. 18.00
Søndag 17. august kl. 21.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning

Herr Castella er en uskolert entreprenør. Han har en kone som er mest opptatt av overdådig innredning og hunden sin. De har med andre ord flust med reell kapital, mens det skorter på den kulturelle. Castella blir overtalt av sin sekretær til å ta engelsktimer og han ansetter skuespillerinnen Clara. Han gir henne snart sparken, men ser henne igjen på en teaterforestilling. Med stor entusiasme og like stor uvitenhet går Castella inn for å bli en del av hennes kunstnermiljø og å vinne hennes gunst. Å overtale Clara viser seg å bli vanskelig, ettersom hun i likhet med Castella, og ja, alle egentlig, har sine egne fordommer.

De andres smak er en slags romantisk komedie, men samtidig en intellektuell tungvekter som har mer til felles med Annie Hall enn Du har m@il (1998). Den er også et herlig ensemblespill bestående av en rekke originale bikarakterer i Castella og Claras kretser. Blant disse finner vi en fløytespillende sjåfør, en livsglad og hasjselgende bartender og en livvakt med høye moralske prinsipper.

Møtet mellom de forskjellige karakterene blir skildret med ironi og subtil humor. Fremstillingen av karakterene utfordrer ideen om selvstendige dannede preferanser, og viser hvordan smak preges av sosial herkomst. Det blir også virkelig illustrert når Castellas kone påtar seg å lære bort sine interiørkunnskaper til sin svigerinne. Er de andres smak noe man kan forstå i det hele tatt? Samtidig vises det hvor inspirerende et møte med en ulik person kan være, og at selv tilsynelatende håpløse typer kan være dynamiske og klare å bryte med sine vante mønstre. Det er fint å bli minnet på at finnes håp for alle.

Regissør og skuespiller Agnès Jaoui oppnådde anerkjennelse både i hjemlandet og internasjonalt for sin regidebut De andres smak. Den stakk av med 4 César-priser i 2001, blant annet for biroller til Gérard Lanvin og Anne Alvaro, samt for beste film og beste manus.

red./olep

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.