Film

FILM: ANNIE HALL - Woody Allen 1977

Love sucks - en fortelling om et mislykket forhold verdig 4 Oscars i 1977

Cinemateket USF
Søndag 3. august kl. 18.00
Søndag 3. august kl. 19.00
Tirsdag 5. august kl. 21.15
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning

Alvy Singer er ulykkelig. Etter 15 år med psykoanalyse og to mislykkede ekteskap synes den jødiske komikeren at livet på urettferdig vis er fordelt mellom ”the miserable and the horrible”. Hverdagen tar imidlertid en uventet sving mot det bedre når han møter den vakre, men overspente Annie Hall. De innleder en stormfull og nervøs romanse, og Alvy får etterhvert tilbake troen på den store kjærligheten. Forelskelsen er likevel ikke helt uten problemer.

Med Annie Hall ble Woody Allen til noe mer enn en komiker i publikum og kritikernes øyne. Hans tidligere filmer hadde først og fremst vært preget av en rekke sketsjer og gags, mens Annie Hall på sin side fremstod som en gjennomarbeidet og helhetlig dramakomedie. Like fullt er filmen overstrødd av Allens velkjente, underfundige vittigheter om hverdagslige tema som kjærlighet og død, sex og meningen med livet.

”Alle” visste at Woody Allen og Diane Keaton hadde hatt et forhold, og filmen har derfor et visst selvbiografisk tilsnitt. Tittelen spiller på den kjensgjerning at filmens kvinnelige hovedrolleinnehaver Diane Keatons egentlige etternavn var Hall, og at hun blant venner gikk under kjælenavnet Annie. Egentlig ønsket Allen at filmen skulle være enda mer sentrert rundt hans person, men Keatons glitrende og varme spill fikk Allen til forandre Annie Hall fullstendig i klipperommet.

Annie Hall er først og fremst fortellingen om et mislykket kjærlighetsforhold, noe de fleste av oss selv har erfart. Vi kjenner alle disse absurde rollene vi inntar i kjærlighetens spill og som vi fortsetter å spille til tross for de mange irrasjonelle regler. Årsaken er ifølge Woody Allen såre enkel: ”…This guy goes to a psychiatrist and says, ’Doc, my brother’s crazy. He thinks he’s a chicken’. And the doctor says, ‘Well, why don’t you turn him in?’ And the guy says, ‘I would, but I need the eggs.’ Well, I guess that’s pretty much how I feel about relationships. You know they’re totally irrational and crazy and absurd… but I guess we keep goin’ through it because most of us need the eggs.”

Filmen vant fire av de mest prestisjefylte Oscar-statuettene i 1977 for beste film, regi, manus og kvinnelige hovedrolle.

olep/red.

Kostymeansvarlig Ruth Morley sto for stylingen av Annie Halls skikkelse. Filmen gjorde Annie Hall/Diane Keaton til ett av 70-tallets store moteikon, og har stilen har fortsatt status som klassisk mote. Les denne artikkelen fra bloggen Classic Hollywood Stylebook

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.