Film

BIFF DOKUMENTAR: 1971 av Johanna Hamilton

Bli med på samtidig visning på verdens 7 kontinent og streaming etter filmen med det øvrige verdenspublikummet og filmskaperne i Traverse City

Fredag 1. august kl. 21.00
Vises i Cinemateket USF
Kr 50. Billettsalg ved inngangen
Arrangør: Bergen Internasjonale Filmfestival, BIFF
FB event

Som eneste festival i Europa har den kjente dokumentarskaperen Michael Moores festival i Traverse City invitert BIFF til å være med på et unikt verdensomspennede samarbeid den 1. august. Filmen 1971 av Johanna Hamilton skal vises på samtlige 7 kontinent samtidig. Etter filmen vil alle syv publikum kunne se hverandre på lerretet og stille spørsmål til filmskaperne som er lokalisert i Traverse City.
 
1971 er produsert av Laura Poitras som selv har stått bak filmer som MY COUNTY, MY COUNTRY (2006) og THE OATH (2010) vist på BIFF i 2011. Poitras var en av tre journalister som møtte Edward Snowden i Hong Kong i 2013 og fikk overlevert NSA-dokumenter av ham. Ifølge en av de to øvrige journalistene – Glenn Greenwald – er det kun han og Poitras som sitter på de fullstendige NSA-arkivene fra Snowden.
 
Flere tiår før verden hørte om Edward Snowden og Julian Assange, oppsto en gruppe som kalte seg ”Borgerkommisjonen for undersøkelse av FBI”. Den 8. mars 1971, da Vietnamkrigen var på det verste, brøt åtte personer seg inn i et FBI-kontor i den lille byen Media i Pennsylvania. De ville lekke potensielt kompromitterende informasjon de måtte komme over – og fant til overmål mange beviser på hensynsløs maktmisbruk langt utover etterforskningsorganets mandater.
 
Det ble blant annet avslørt at FBI drev med utstrakt overvåkning av sivile borgere, noe som i ettertid nødvendigvis måtte medføre betydelige endringer i rutinene for denne type virksomhet. En direkte konsekvens ble også at FBI fjernet slike dokumenter fra de fleste steder organisasjonen hadde kontorer i frykt for at lignende episoder skulle kunne skje igjen.
 
Filmskaperen Johanna Hamilton har fått de åtte individene som sto bak raidet i FBI til å stå frem, nå i godt voksen alder. FBI fant nemlig aldri ut hvem de var, tross intens etterforskning. Arkivmateriale og intervjuer med de vågale personene bak avsløringene er intelligent flettet i hverandre i denne interessante dokumentarfilmen som bare måtte komme etter NSA-skandaler og WikiLeaks-avsløringer. Nok en gang har amerikanske myndigheter behov for ”en revisjon av rutiner for denne type virksomhet”.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.