Film

FILM: THE TEMPEST, DEREK JARMAN 1979

Jarmans variant av Shakespeares bitre og kritiske allegori, surrealistisk og barokt med kostymer og semi-camp sang og dans

Cinemateket USF
Tirsdag 17. juni kl. 21.00
Onsdag 18. juni kl. 19.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning

The Tempest utspiller seg på en dunkel, gotisk øy. Lyskildene kommer fra bleike blafrende stearinlys og stadige lynnedslag. Stedet, som ligner et parallellunivers til vårt eget, vekker en følelse av dyp ensomhet og er påtrengende klaustrofobisk.

Dersom vi ser bort fra Forbidden Planet (se egen omtale), er The Tempest den første filmatiseringen av Shakespeares siste verk. Store deler av teksten er imidlertid redigert bort, men hovedstrukturen i historien er inntakt. Jarman har fylt filmen med danseinnslag og sang. Disse innslagene, samt de utrolige kostymene, gir tidvis en camp-følelse, men det blir ikke så outrert som i de fleste av Jarmans andre filmer. Jarman har beholdt de skarpe karaktertegningene og den stramme fortellingen fra det litterære forelegget, og skapt en nåtidig variant av Shakespeares bitre, kritiske allegori.

Shakespeares drama var viktig for filmskaperen. Jarman leste ”Stormen” første gang på skolen, og uttalte seinere: ”The magic in the play… stayed with me. I deliberately avoided seeing [it] performed on stage, for fear my inner vision would be destroyed.”

Mange vil hevde at dette er Jarmans mest vellykkede film. Til tross for et beskjedent budsjett ser omgivelsene spektakulære ut, og gir inntrykk av at filmen er en storstilt produksjon. De kunstneriske frihetene Jarman tillater seg i forhold til originalmanuskriptet, er dessuten i tråd med Shakespeares ånd. Dramatikerens verk er surrealistisk i seg selv; Jarman forsterker bare de virkemidlene ”Stormen” baserer seg på.

olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.