Film

FILM: RAN - AKIRA KUROSAWA 1985

Visuell storslått film om en monumental familiefeide

Cinemateket USF
Tirsdag 19. juni kl. 18.00
Onsdag 11. juni kl. 20.30
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning

Akira Kurosawas Ran utspiller seg på Unno-sletten i Japan på 1600-tallet. Den gamle krigsherren Hidetora bestemmer seg for å fordele makt og eiendommer mellom sine sønner. Han overlater lederskapet for klanen til sin eldste sønn, Taro, og gir sine to yngre sønner, Saburo og Jiro, hver sin borg. Den driftige og handlekraftige Saburo motsetter seg farens beslutning, samtidig som han anklager Taro for å være for ubesluttsom og svak til å være klanens leder. Saburo bannlyses av faren for sin oppsetsighet, og forvises. Det blir opptakten til en blodig familiefeide mellom Hidetora og hans tre sønner.

Ran er en visuelt storslått film. I en lang rekke tablåer følger vi samuraihærenes forflytninger og kamper, ofte utelukkende akkopagnert av Toru Takemitsus Mahler-inspirerte musikk. Ran er legendarisk for sine nøyak­tig koreo­graferte slagscener, noe som får krigs­hand­lin­gene til å frem­stå som en forskjønnet skjebne­ballett. Kurosawa går så langt at han til og med kler armeène i for­skjellige farger, slik at tilskueren uanstrengt kan skille de gode fra de onde, og følge den blå hærens kamp mot den røde, i det grønne gresset.

Tatt i betrakting Kurosawas vektlegging av slagscenene, er det likevel filmens kammerscener som gjør sterkest inntrykk. Spesielt gjelder dette scenene som utspiller seg mellom den forføre­riske og hevn­gjerrige Kaede, og Hidet­oras sønner Jiro og Taro. I disse scenene er dramaet komprimert ned til en verbal makt­kamp mellom få personer.

olepTilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.