Film

FILM: POINT BLANK 1967

Lee Marvin gjør en av sine beste roller. Han er en ufølsom, uforsonlig drapsmann, han er den tøffeste mannen du har sett, han åpner aldri en dør hvis han kan sparke den inn

Cinemateket USF
Tirsdag 17. juni kl 19.00
Onsdag 18. juni kl. 21.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning

Did it happen? … A dream … a dream …
Walker og hans venn Reese raner et forbrytersyndikats lyssky pengetransport. Walkers kone, Lynne, og Reese går imidlertid bak ryggen på ham; han blir skutt på kloss hold og etterlatt for å dø. Om han overlever eller dør er et åpent spørsmål. Sistnevnte mulighet medfører at han gjennom resten av filmen er et spøkelse, eller at resten av filmen er en drøm – de siste 15 sekundene i en døende manns fantasi. Walker vender i filmen i hvert fall tilbake til de levendes verden, og med hjelp av den mystiske mannen Yost prøver han å kreve tilbake sin andel av pengene.

Point Blank er en av de mest særpregede filmene fra Hollywood på slutten av 1960-tallet. Dette skyldes for en stor del briten John Boorman. Han bruker gangster- og thriller-genren for å utforske den økende fremmedgjøringen i en mekanisert, urban verden. Walker er en anakronisme fra 1940-tallets film noir transportert til 1960-tallets San Francisco og Los Angeles, der kvinnene tar for mange beroligende piller og gangsterne har byttet ut personligheten med grå dresser. Fremmedgjort og forvirret vandrer han rundt i en verden av betong, glass, stål og truende vertikale linjer. Faktisk er den vellykkede bruken av arkitektur som bilde på moderne fremmedgjøring så vellykket at filmen i dag brukes i undervisningen ved utallige arkitekthøyskoler over hele verden.

Lee Marvin gjør en av sine beste roller som Walker. Han er en ufølsom, uforsonlig drapsmann som ikke kan stanses, han er den tøffeste mannen du har sett, han åpner aldri en dør hvis han kan sparke den inn. Likevel er han maktesløs og forvirret, og ikke situasjonens herre.

olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.