Film

FILM: MACBETH - Orson Welles 1948

En spennende tolking av regissøren Welles, som var besatt av Shakespeares skuespill

Cinemateket USF
Onsdag 25. juni kl. 21.15
Torsdag 26. juni kl. 19.00
Søndag 29. juni kl. 13.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning

Orson Welles er først og fremst kjent for sine spektakulære prestasjoner som yngling. Bare 22 år gammel skapte han udødelig populærkulturhistorie da han fikk radiolyttere til å tro at marsboere hadde startet krig i New Jersey. Få år senere regisserte han Citizen Kane (1941), som imidlertid ble en økonomisk fiasko og sørget for at filmstudioet RKO holdt ham i strammere tøyler.

Et mindre kjent faktum om Orson Welles er hans livslange besettelse med William Shakespeare. Faktisk skal han i utgangspunktet ha takket ja til å lage film for RKO utelukkende for å kunne finansiere oppsettingen av Shakespeare-skuespill med sin teatergruppe Mercury Theater.

Filmen Macbeth forholder seg forholdsvis fritt til originalen, med forkortelse av teksten og en viss omrokkering av stykkets scener. Scenografien er svært minimalistisk og skiller seg således temmelig markant fra Othello (1952), laget etter at Welles dro i selvpålagt eksil til Europa, og filmet på location.

Orson Welles’ Macbeth har ikke slått like bra an hos alle. Rent visuelt kan den knapt måle seg med de storslåtte interiørscenene i Citizen Kane eller The Magnificent Ambersons, og heller ikke på lydsiden er filmen helt optimal. Det er likevel en spennende tolkning fra en mann som til fingerspissene behersket så mange av sin samtids media, av betydning og interesse både for Shakespeare- og Welles-entusiaster.

olep/red.Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.