Film

FILM: INDIA SONG, Marguerite Duras, 1974

India Song er sangen om den uoppnåelige kjærligheten, et gjennomgangstema hos Marguerite Duras

CInemateket USF
Søndag 22. juni kl. 13.00
Tirsdag 24. jini kl. 21.00
Onsdag 25. juni kl. 19.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning

Filmen er et ledd i hennes unike kunstneriske løpebane hvor tekst, teater og film har blitt stadig nærmere og uløselig knyttet til hverandre.

En tiggerske som vi aldri får se, er på vei fra Kambodsja. Der bodde hun sammen med sin familie inntil hennes mor kastet henne på dør fordi hun var blitt gravid. Den falne kvinnen drar av sted mot et liv i fornedrelse, sult og sykdom. Hun mister håret og kvinneligheten, og en sårskorpe sprer seg på hennes hode. Ettersom hun blir mer og mer frastøtende, preger isolasjon og utstøtthet hennes tilværelse. En beskyttende galskap tar overhånd som resultat av mangel på føde og menneskelig kontakt.

Personene beveger seg i et tidløst, statisk og drømmeaktig univers. De personene vi ser spiller som hypnotiserte, som marionetter i en nøye beregnet koreografi. Den udramatiske komposisjonen av enkeltbildene gjør oss oppmerksomme på stemmene og det vi ellers hører. Som i Hiroshima mon Amour (1959) er ordet derfor svært sentralt i India Song. Musikken er også viktig som et kontrasterende virkemiddel, og for å rendyrke stemningen av fjern uvirkelighet spilles det livlig musikk i sekvenser som kaller spesielt på det tragiske.

Duras er kjent som en av den franske nyromanens viktigste talerør. Hun har også laget et fåtall filmer, hvorav India Song er den mest kjente.

olep/red.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.