Film

FILM: RIO BRAVO - JOHN WAYNE, DEAN MARTIN OG ANGIE DICKINSON 1959

En av de beste og kuleste westernfilmene som er laget

Cinemateket USF
Søndag 1. juni kl. 13.00
Onsdag 4. juni kl. 21.00
Torsdag 5. juni kl. 18.30
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning

Rio Bravo er uten tvil en av de beste og kuleste westernfilmene som er laget. Det er særlig den dvelende stilen og den trykkende stemningen som gjør filmen så tilfredsstillende severdig. I tillegg er det mye humor – spesielt i forholdet mellom keitete John Wayne og flørtende Angie Dickinson.

Wayne spiller sheriff Chance i en søvnig småby på grensa til Mexico. Han holder broren til sjefsskurken fanget og kjemper mot bandittene som terroriserer byen. Han vil ordne opp selv, men etterhvert innser han at trenger hjelp – selv om det er fra en kvinne, en alkoholiker i Dean Martins skikkelse og en ung syngende cowboy – Ricky Nelson. Det er spesielt karaktertegningene som gjør Rio Bravo til en klassiker. Den knotete flørtingen mellom Wayne og Dickinson er ubetalelig, det samme er samspillet mellom Wayne og hans to sheriffassistenter. Filmen tar seg god tid og gir plass til en rekke glitrende ”ventescener”, som når Wayne & co. sitter i fengselet og hører tonene fra et meksikansk mariachi-orkester utenfor som spiller den meksikanske dødsdansen.

Rio Bravo er en sjarmerende, klassisk westernfilm fra uskyldens tid før sjangeren tok nye veier – en av de beste og siste av sitt slag. En film hvor troen på det gode mot det onde fremdeles er sterk. Etter dette mistet westernfilmen betydning, før regissører som Sam Peckinpah og Sergio Leone tok den i nye retninger mot slutten av 1960-tallet.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.