Film

FILM: LAURENCE OLIVIERS RICHARD III

Shakespeare 450 år - dette er storartet skuespill i en storartet film

CInemateket USF
Søndag 18. mai kl. 13.00
Tirsdag 20. mai kl. 18.00
Onsdag 21. mai kl. 20.30
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning

I denne stjernespekkede filmen hadde Shakespeare-fortolkeren Laurence Olivier både hovedrollen og regiansvaret, i tillegg til å produsere den. I Richard III gir han oss familiefeider og svik i fortellingen om den onde, deformerte kongen og hans kamper, både på slagmarken og på soverommet.

Vi befinner oss i England på 1400-tallet på slutten av Rosekrigene, der Edward IV nylig har blitt kronet. Hans krokryggede bror Richard pønsker ut en listig plan for å sikre seg makten. Men når han vel har kommet dit, etter svik og drap, får hans onde handlinger konsekvenser.

BFI har kalt filmen den mest underholdende av Oliviers Shakespearefilmer, som takket være hyppige visninger på amerikansk TV bidro til å popularisere Shakespeare i USA.

Det var en sensasjon da arkeologene i 2013 kunne stadfeste at de hadde funnet skjelettet til den virkelige Richard III under en parkeringsplass i Leicester. Den omstridte kongen vil endelig få en storslått begravelse senere i år. I Oliviers filmversjon får vi se det berømte slaget ved Bosworth i 1485, hvor Turdorfamilien tok over kronen. Mye av vår oppfatning om Richard stammer fra nettopp Shakespeare sitt skuespill, som ble skrevet under Tudorperioden og derfor fremstilte Richard som den ultimate skurk.

CiO/red.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.