Film

FILM: HIGH NOON - MED GARY COOPER OG GRACE KELLY, 1952

Fire Oscarpriser gikk til denne filmen - et moralsk drama med ansatser til pasifistisk ideologi og med en tvilende helt

Cinemateket USF
Søndag 1. juni kl. 21.00
Tirsdag 3. juni kl. 19.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning

Gary Cooper spiller Will Kane, den nettopp avtroppende sheriffen som har skapt lov og orden i byen. Han slutter i jobben fordi han har giftet seg med den unge, vakre kvekerjente Amy Fowler, spilt av Grace Kelly. Sammen vil de reise bort for å leve et rolig liv uten vold. Men så kommer meldingen om at en tidligere banditt vil vende tilbake til byen, for å hevne seg på Kane.

John Wayne likte ikke filmen og mente den var uamerikansk, intet godt vitnesbyrd på denne tiden. Men filmen fikk likevel ikke mindre enn fire Oscars – deriblant for beste mannlige skuespiller – selv om dette var en litt annerledes western. Ikke mange andre filmer i genren er et moralsk drama med ansatser til pasifistisk ideologi og en tvilende helt. I motsetning til John Fords westerns handler ikke High Noon om det sterke kameratskapet eller det gode amerikanske samholdet. Tvert imot handler det om det å ikke stille opp, om det å være feig og det å løpe fra ansvar. Filmens store drivkraft er klokka som beveger seg langsomt og truende mot tolv. Tidens enhet opprettholdes – tiden i filmen er det samme som de reelle 85 minuttene handlingen varer. Innenfor dette skal mange moralske valg gjøres, ikke bare blir vår staute, tenksomme helt satt på prøve, men det gjør også hans trofaste hustru, som hater det voldelige samfunnet hun er en del av. ”Do not forsake me, oh my darlin’”, og det gjør hun da heller ikke i oppgjørets time.

Torsdagsfilmen/red.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.