Film

FILM: TATT AV VINDEN - klassikeren fra 1939 i Technicolor

Tatt av vinden er et episk storverk om den amerikanske borgerkrigen - og om tragisk kjærlighet

Cinemateket USF
Søndag 13. april kl. 12.30
Søndag 13. april kl. 17.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning.
Varighet 4 timer.

Filmens historiske setting er også ramme for en pasjonsfylt og gripende kjærlighetshistorie. I sentrum står Scarlett O’Hara. Under et barbecueselskap hos familien Wilkes på sydstatsgodset Twelve Oaks, treffer hun for første gang den vellystige og sensuelle Rhett Butler som prøver å vinne hennes hjerte. Scarlett er imidlertid meget forelsket i sønnen på Twelve Oaks, Ashley, men han deklarerer samme kveld sin forlovelse med Melanie Hamilton.

Scarlett gir likevel ikke opp håpet om en dag å få gifte seg med mannen hun påstår at hun elsker. Hun er ingen vanlig dame for sin tid; hun er ambisiøs, sterk og talentfull. «Scarlet» – skarlagen eller purpur – er blodets, lidenskapens og galskapens farge, og et meget passende navn for en kvinne som stadig utfordrer konvensjonene. I løpet av krigen utvikler Scarlett seg fra å være en naiv og bortskjemt sørstatspike til å bli en beregnende og dyktig forretningskvinne.

Den storslåtte historien om tragisk kjærlighet har helt fram til i dag hatt en enorm appell. Margaret Mitchell brukte ti år på å skrive «Tatt av vinden», og da boken kom ut i 1936 ble over en million eksemplarer solgt i løpet av seks måneder. Regissør Victor Fleming ga filmatiseringen en romantisk koloritt ved hjelp av tidlig fargefilmteknikk, Technicolor. Best kommer kanskje dette til uttrykk i de intime scenene med Scarlett og Rhett. Fargene skifter og fordypes i takt med melodramaets puls, og gjenspeiler på den måten scenenes følelsesmessige innhold: lidenskap, vrede og hat. Tatt av vindens store suksess var avgjørende for fargefilmens fremtid.

David O. Selznick kjøpte filmrettighetene til Mitchells bok for den høyeste sum som noen gang var gitt for en filmrettighet. Selznick hadde inngått en kontrakt med United Artists om at de skulle lansere hans filmer frem til 1939. Dette satte Selznick i en knipe: for å få filmen slik han ønsket, ville han ha MGM-stjernen Clark Gable i rollen som Rhett Butler. Han visste imidlertid at MGM aldri ville låne ut Gable til en film de ikke selv skulle lansere. Det tok ett år før Selznick var fri fra kontrakten med United Artists. I mellomtiden gikk han på leting etter hun som skulle fylle den vanskelige kvinnelige hovedrollen. Flere av Hollywoods stjerner var aktuelle, og hele USA hadde en mening om valg av skuespillerinne. Selznick valgte imildertid Vivien Leigh, en for amerikanerne ukjent britisk skuespillerinne. Selznick fikk omsider også Gable til den mannlige hovedrollen, og dermed var et av filmhistoriens mest minneverdige par skapt.

olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.