Film

FILM: NEXT STOP GREENWICH VILLAGE, 1976

Brooklyn i 1953: Larry er 22 år og flytter hjemmefra for å bli skuespiller. Det betyr krise for mor og far

Cinemateket USF
Søndag 6. april kl. 19.00
Torsdag 10. april kl. 21.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning.

Stikk av i tide

Året er 1953. Larry Lapinsky er 22 år, jøde og bor i en liten leilighet i Brooklyn sammen med sin fåmælte far og sin dominerende mor. Foreldrene er produkter av de harde 1930-årene, der fattigdommen de opplevde har gitt dem et angstfylt forhold til omverdenen. Derfor er det et aldri så lite jordskjelv som rammer den lille familien når Larry erklærer at han vil bli skuespiller. For det er da ikke et skikkelig yrke?!?

Next Stop, Greenwich Village styrke ligger i sine troverdige karakterer, effektive blanding av humor og tragedie samt en svært virkelighetstro gjenskaping av miljøet og stemningen i 1950-tallets Village. Rollefiguren Larry har mange likhetstrekk med regissør og manusforfatter Paul Mazursky selv. Som ung skuespiller i Greenwich Village ble han oppdaget og hentet til Hollywood, der han debuterte med en liten rolle i Stanley Kubricks Fear and Desire.

Mazursky er en av de fremste skuespiller-regissørene Hollywood har sett. Han elsker sine skuespillere, og flere av filmene hans er skoleeksempler på karakterfremstilling på film. I Next Stop, Greenwich Village gjør Shelley Winters sitt livs rolle som den hysteriske moren, en underlig blanding av et uhyre og et eiegodt menneske som har løpt løpsk i sin kjærlighet til sønnen. Hennes mål i livet synes å være å gi sønnen skyldfølelse, samt å fylle kjøleskapet hans.

Next Stop, Greenwich Village er en film som er rikere på karakterisering enn plot, rikere på atmosfære enn handling, og som bare synes å vinne på det. En dansk filmkritiker sa det ypperlig: “Det er en deilig film. Det var en skjønn tid.”

olep/red.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.