Film

FILM: JESUS CHRIST SUPERSTAR, 1973

Jesus Christ Superstar er ingen film om Messias, guddommelig frelse eller påske. Det er en klart politisk engasjert rockeopera lagt til samtiden, med et politisk grunntema.

Cinemateket USF
Søndag 27. april kl. 19.00
Tirsdag 29. april kl. 19.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning.

Andrew Lloyd Webber og Tim Rices hippie-musikal hadde sin første oppsetning i 1971, og Norman Jewisons filmatisering kom to år senere. Slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet var en periode med store politiske stridigheter i USA. Blant annet gjennom de svartes kamp for borgerrettigheter, kvinnekamp og likestilling og en liberal holdning til narkotika. Kombinert med motstanden mot landets kontroversielle krigføring i Vietnam, utløste dette store demonstrasjoner – selv ved de fasjonable universitetene. Og få år tidligere hadde det vært revolusjonen på Cuba, vår i Praha og studentopptøyer i Paris. Alt dette ga grobunn for en stor hippie-bevegelse som sjokkerte foreldregenerasjon. Det handlet om pasifisme, fri kjærlighet, fet musikk og dop.

Det er liten tvil om at dette miljøet og ideologien har influert Jewison når han overførte «Jesus Christ Superstar» til lerretet. Filmen er lagt til en slags samtid, selv om den foregår i historiske områder i Palestina. Det brukes moderne rekvisitter og kostymer blandet med gamle ting for å trekke historien inn i vår tid. Blant annet ser man en scene der Judas blir jaget av fem tanks, på markedet selges det prospektkort og maskingevær.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.