Film

KINO BOREALIS - THE SARAGOSSA MANUSCRIPT

En av 1960-tallets store kultfilmer i nyrestaurert utgave - presentert av Borealisfestival

Cinemateket USF
Fredag 21. mars kl. 18.00
Kr 80 orinær
Kr 40 medlemmer av Cinemateket
Festivalpass fra Borealis gjelder som billett

Boralisfestivalens filmprogram kuratert av Rob Young
Les mer på Borealis' nettsted

Neil Gaimans favorittfilm
Under Napoleons invasjon av Spania oppdager to soldater et underlig manuskript på et vertshus. Det forteller om eventyrene til Alfonso van Worden (spilt av Zbigniew Cybulski, kjent fra Andrej Wajdas Aske og diamanter (1958)), og hans ferd gjennom de farlige Sierra Morena-fjellene. På reisen opplever han en rekke tilsynelatende tilfeldige møter med underlige karakterer. Tunisiske prinsesser forteller Alfonso at han er deres slektning og forlovede; en okkult vismann fortryller Alfonso med forvirrende historier om feider mellom handelsmenn og sigøynernes motgang. Selv den Spanske Inkvisisjonen er på tur oppe i fjellene.

Adaptert fra Jan Potockis magnum opus, ble Wojciech The Saragossa Manuscript en stor kultfilm på 1960-tallet. Dens tilnærming til historiefortelling, beundringsverdig beskrevet av tegneseriekunstneren Neil Gaiman som en ”labyrint i labyrinten”, inneholder historier inni historier, vekselvist skremmende og komisk i sin sinnsvridende utforskning av den menneskelige natur. Andre som har uttrykt sin begeistring for filmen er Luis Buñuel og David Lynch, og ikke minst The Grateful Deads Jerry Garcia. Garcia skal ha æren for at filmen ble restaurert. Etter å ha sett filmen kontaktet han Martin Scorsese og Francis Ford Coppola – som hadde et prosjekt med å restaurere glemte filmskatter – og overtalte dem til å finansiere restaureringen av filmen.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.