Film

FILM: THE LAST DETAIL - SISTE TUR PÅ FYLLA

Unge Jack Nicholson med grovt språk i en brautende og slibrig marinefilm som samtidig er syrlig "anti-marine"

Cinemateket USF
Onsdag 26. mars kl. 21.00
Torsdag 27. mars kl. 19.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning

Jack Nicholson var et hett navn tidlig på 1970-tallet etter sin rolle i Easy Rider. Han tok selv initiativet til The Last Detail, som var så grov i språket at produksjonsselskapet Colombia først nektet å lansere den i USA. Det var imidlertid før Nicholson fikk prisen for beste mannlige hovedrolle i Cannes for innsatsen som Buddusky – en rolle som var med på å definere hans mange rebelske karakterer i senere filmer.

The Last Detail har imidlertid mange kvaliteter i tillegg til skuespillerprestasjonene. Den er en slags tragisk dramakomedie, full av vindskeiv sosialrealisme og besk samfunnskritikk. En brautende og slibrig marinefilm som samtidig er syrlig «anti-marine». En morsom roadmovie og buddyfilm i opprør mot alle undertrykkende, urettferdige systemer, men uten retning på opprøret. Resultatet er blitt en sterk film om tapt uskyld.

Vi møter de to marinesoldatene Buddusky og Mulhall som har fått i oppdrag å frakte en ung soldat til fengselet. Den 18 år gamle Meadows er dømt til 8 års fengsel for å ha rappet førti dollar fra en innsamlingsbøsse. Meadows skal tas for å statuere et eksempel. På veien blir de tre godt kjent, og vi får ta del i den indre konflikten de to fangevokterne opplever. De vet at gutten aldri kan vinne en kamp mot systemet og urettferdigheten, og bestemmer seg for å gi den unge fangen en smak på den friheten han snart må gi fra seg – det vil si en real fyllekule.

Torsdagsfilmen/red.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.