Film

FILM: The French Connection, 1971

En banebrytende politifilm produsert i Hollywoods siste gullalder - Gene Hackman som voldsglade Popeye politimann

Cinemateket USF
Søndag 9. mars kl. 19.00
Tirsdag 11. mars kl. 21.15
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemsskap
Billetter selges ved inngangen like før visning

The French Connection
var en film som skapte stor debatt da den kom. De fleste hyllet den som et stort mesterverk, men det var også kritikk av filmen, som eksempelvis det svenske filmbladet Chaplin som karateriserte filmen som et mesterstykke i smugindoktrinering hva gjelder akseptering av politivold.

Gene Hackman spiller «Popeye» Doyle, en politimann ved New Yorks narkotika-avdeling som prøver å sprenge en internasjonal narkotikaliga som smugler store mengder dop fra Marseille. Førsteinntrykket av Doyle er en vulgær, men dog hyggelig fyr. Ved nærmere bekjentskap viser det seg imidlertid at i hans forhold til voldsbruk, er det bare medlemsskapet i New Yorks politikorps som skiller ham fra kjeltringene. Hackman er briljant i rollen, og han fikk da også karrierens hittil eneste Oscar for beste mannlige hovedrolle for innsatsen.

Selv om The French Connection var revolusjonerende ved å vise en politikarakter Hollywood ikke hadde sett maken til siden 1920-tallet, er nok filmen i dag mest berømt for sin plass høyt på listen over «filmhistoriens beste biljaktscener». Filmens dramatiske høydepunkt er utvilsomt sekvensen der Doyle forsøker å innhente en Subway-vogn. Doyle kjører bil på gatene under toget, i en vanvittig fart, i slalom mellom fotgjengere, stolper, søppeldunker og andre biler.

Brennpunkt New York vant også Oscar for beste film, beste regi, beste manus og beste klipp. Storeslem altså.

olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.