Film

FILM: M*A*S*H - 1970

Der legekunst, krig og svart komedie møtes

Cinemateket USF
Torsdag 13. mars kl. 19.00
Søndag 16. mars kl. 13.00
Søndag 16. mars kl. 21.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Billetter selges ved inngangen like før visning

Robert Altman fikk sitt store gjennombrudd med M*A*S*H i 1970. Filmen vant Oscar for beste manus og ble nominert for beste film og beste regi, samt at den vant gullpalmen i Cannes. Den ble inspirasjon til en tilsynelatende endeløs tv-serie (1972-83) og førte til en viss nytenkning fra Hollywood-studioenes side – M*A*S*H utløste blant annet på 1970-tallet en bølge av komedier der svart humor var fremtredende.

Handlingen i filmen er lagt til et amerikansk feltsykehus under Koreakrigen på 1950-tallet. Filmen kom imidlertid, betimelig nok, på markedet da motstanden mot USAs krigføring i Vietnam var på sitt største, og ble av publikum oppfattet som en protest mot Vietnam-krigen. Med sin satire over meningsløs krig, inkompetente autoriteter, religiøs dobbeltmoral og seksuelt hykleri ble M*A*S*H, sammen med filmer som Manndomsprøven, Easy Rider (se egne omtaler) og Woodstock, et ideologisk symbol, en film som 68-generasjonen definerte seg selv og sin motkultur ut fra. At manusforfatteren var et av ofrene for Hollywoods svartelisting på 1950-tallet, skulle også bidra til filmens radikale rykte.

I tillegg til å være politisk engasjerende var filmen også teknisk vågal. M*A*S*H introduserte Altmans stilistiske signatur: Et stort antall karakterer, en hurtig, «naturlig» (til tider bare halvt hørbar) overlappende dialog, og en episodisk struktur i stedet for en lineær historie.

olep/red.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.