Film

FILM: THE GOLD RUSH - CHARLIE CHAPLIN

En formidabel suksess da den ble lansert i 1925, og av Chaplin selv rangert som sin beste film

Cinemateket USF
Søndag 2. mars kl. 13.00
Torsdag 20. mars kl. 18.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning.

Gullfeberen raser i Klondyke i 1898, og i den store skare av lykkejegere ved Chilkoot-passet finner vi en liten puslete landstryker. Snart går han sine egne veier, og sloss seg gjennom dype daler og høye fjell i metertykk snø og storm. Han søker tilflukt i en hytte, som allerede huser den beryktede forbryter Black Larsen, og etterhvert også den kraftige Jim McKay. Lille Charlie vet å tilpasse seg, men likevel er ikke livet som gullgraver helt hans greie. Når stormen stilner kommer han seg etter mye om og men ned fra fjellet til en landsby. Her forelsker han seg i en nattklubbdanserinne, uten å ha særlig hell med sin kurtisering. En dag treffer han igjen McKay. Han vil ha med seg Charlie opp i fjellet for å finne igjen hytta. McKay kan nemlig bare huske sin gullgruves beliggenhet i forhold til hytta, men ikke veien til hytta.

Gullfeber skal ha vært den filmen Chaplin selv rangerte som den beste av alle sine filmer. Og at det er blant hans beste filmer er det vanskelig å være uenig i. Her demonstrerer han sin fantastiske evne til å skape komikk og humor ut av de mest tragiske situasjoner, noe som har resultert i noen av filmhistoriens mest uforglemmelige scener. Gullfeber er en kavalkade over menneskers forhåpninger og skuffelser, den beskriver sult og savn med dokumentarisk preg. Det er en film hvor godheten – i Chaplins skikkelse – triumferer, og hvor det sentimentale hele tiden blandes med godt plasserte farsesekvenser.

Ideen til filmen fikk Chaplin en dag han var på besøk hos sin gode venn Douglas Fairbanks. De satt og kikket på kaleidoskop-bilder, og blant dem bilder fra nettopp Chilkoot-passet og strømmen av gullgravere. Chaplin hadde lest en bok om en gruppe pionerer som hadde gått seg vill i en snøstorm. Mange av dem døde av sult, og de overlevende måtte ty til kannibalisme. Denne tragiske og dramatiske historien var opptakten til filmens legendariske scene med Thanksgiving-day-middagen i hytta: Charlies ene støvel.

Gullfeber var en formidabel suksess da den ble lansert i 1925. Det imponerende er at den er like morsom, rørende og sentimental i møte med dagens publikum.

olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.