Film

FILM: PARISERLUFT, 1954

Nostalgisk melodrama fra 50-tallets Paris

Cinemateket USF
Tirsdag 4. mars kl. 19.00
Onsdag 5. mars kl. 21.00
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Medlemsskap kr 100
Billettsalg ved inngangen like før visning.

I Pariserluft fikk Marcel Carné med seg skuespillerne Jean Gabin og Arletty i et siste samspill, en trio som gjorde underverker i Dagen gryr 15 år tidligere. Gabin spiller Victor, en bokser over middagshøyden som håper å trene opp sin arvtaker i ringen. Én av hans håpefulle er jernbanearbeideren André, en sjauer mislikt av Victors kone Blanche, som på sin side er klar for å flytte til rivieraen hvor hun har arvet eiendom. André forelsker seg i den velstående Corinne, et forhold som setter alle involverte på en prøve.

Pariserluft er et melodrama hvis historie ikke er veldig ulik dem det går dusinet av på i Hollywood. Takket være Carné og hans medarbeidere løftes filmen ut av et noe standardisert plot. Svart/hvitt-fotoarbeidet, med sine bilder fra 1950-tallets Paris, er noe av det beste i noen Carné-film og minner om de klassiske franske gatefotografenes bilder. Temaet om klassetilhørighet står frem som det viktigste, hvor André og Corinne kjemper både med og mot hverandre for å slippe unna sin sosiale bakgrunn.

red./sw

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.